Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Π.Ε. Καστοριάς - Σε ''διαθεσιμότητα'' ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σαββόπουλος;


Την έκπτωσή του από το αξίωμα του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς αντιμετωπίζει πλέον ο κ. Δημήτρης Σαββόπουλος...


μετά την ποινή φυλάκισης 10 μηνών που του επέβαλε το τριμελές πλημμελειοδικείο Καστοριάς για μια υπόθεση που εκκρεμεί από το 1997 και αφορά την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του κ. Γ. Καπαχτσή για παραχώρηση ακινήτων του δημοσίου σε ιδιώτες. 

Σύμφωνα με τον νέο νόμο οι λειτουργοί της δημόσιας διοίκησης αντιμετωπίζουν πλέον ανοιχτά την ποινή της καθαίρεσης χωρίς απαραίτητα η υπόθεση για την οποία κατηγορούνται να τελεσιδικήσει. 

Για την συγκεκριμένη υπόθεση το τριμελές πλημμελειοδικείο Καστοριάς επέβαλε στον αντιπεριφερειάρχη κ. Δ. Σαββόπουλο και στην προϊσταμένη του τμήματος αγροτικής ανάπτυξης κ. Κ. Εμμανουηλίδου την ποινή φυλάκισης δέκα μηνών με την κατηγορία της “παράβασης καθήκοντος” για υπόθεση που εκκρεμεί από το 1997 και αφορά την παραχώρηση ακινήτων από την επιτροπή απαλλοτριώσεων της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Καστοριάς σε ιδιώτες, χωρίς η σημερινή διοίκηση να την αναιρέσει σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις. 

Ο αντιπεριφερειάρχης με την σειρά του, δεν αποδέχεται τις κατηγορίες που του αποδίδονται, ως φυσικό συνεχιστή ενός θεσμού και δηλώνει προς την εφημερίδα μας ότι: “Η απόφαση αφορά μια πράξη παραχώρησης οικοπέδου του 1997 από την επιτροπή απαλλοτρίωσης, την οποία αμφισβήτησαν από το 2007 συγγενικά πρόσωπα των δικαιούχων και στη συνέχεια έγινε καταγγελία το 2010 στον εισαγγελέα, ενώ παράλληλα ζητήθηκε η γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της Ν.Α. Καστοριάς, για την νομιμότητα της απόφασης. 

Ο νομικός σύμβουλος άφηνε τότε ένα “παράθυρο”, με το οποίο ο τότε νομάρχης είχε δικαίωμα να κάνει ανακοπή της απόφασης, χωρίς ωστόσο ο ίδιος  να προβεί σε κάποια ενέργεια...”!

Η συνέχεια παίχθηκε πρόσφατα στις αίθουσες των δικαστηρίων, με την γνωστή πρωτόδικη απόφαση, την οποία ο κ. Σαββόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει αλλά δήλωσε ότι από την πλευρά του ασκήθηκε έφεση, διότι “σύμφωνα με τον άρθρο 80 του αγροτικού κώδικα, οι αποφάσεις των επιτροπών απαλλοτρίωσης, πέραν της πενταετίας, δεν επιδέχονται ανακοπή από τον εκάστοτε νομάρχη”.

Και εκεί θα στηριχθεί η υπερασπιστική γραμμή του κ. Σαββόπουλου, όταν η υπόθεση εκδικαστεί και πάλι στο εφετείο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που αποκάλυψε στον Alpha f.m. ο Αντώνης Παραράς, η υπόθεση εκτυλίχθηκε πριν από 15 χρόνια, όταν με την υπ΄ αριθμ. 33/1997 απόφαση της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων Καστοριάς, κατατμήθηκε ένα οικόπεδο 150 τ.μ. στο Νεστόριο, που ανήκε στη κατηγορία των αδιάθετων ακινήτων του δημοσίου και παραχωρήθηκε σε δύο όμορους ιδιοκτήτες, ύστερα από αίτησή τους.

Στις 26-7-2010 και στην συνέχεια στις 16-5-2011, δύο συγγενικά πρόσωπα των αρχικών δικαιούχων, υπέβαλαν αιτήσεις, προς την Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Καστοριάς, με τις οποίες ζητούσαν την ανάκληση της υπ΄ αριθμ. 33/1997 απόφασης της ΕΑΚ και την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση, προκειμένου “να εκδοθεί νέα απόφαση, που θα δικαιώνει τους αιτούντες και θα αποδώσει το ακίνητο, στον έχοντα το επικρατέστερο έννομο συμφέρον”. 

Οι απαντήσεις που πήραν από την Π.Ε. Καστοριάς ήταν απορριπτικές παρόλο που σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται, υπήρχε γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με την οποία “υποδεικνύονται τρόποι αποκατάστασης της νομιμότητας, το περιεχόμενο της οποίας πληροφορήθηκαν οι Δημήτριος Σαββόπουλος, αντιπεριφερειάρχης και Κων/να Εμμανουηλίδου, διευθύντρια αγροτικής οικονομίας”. 

Το επιχείρημα αυτό των δύο αντιδίκων, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το  επιχείρημα του αντιπεριφερειάρχη ότι “οι αποφάσεις των επιτροπών απαλλοτρίωσης, δεν επιδέχονται ανακοπή από τον εκάστοτε νομάρχη, μετά την παρέλευση της πενταετίας”!

 Στην υπόθεση εμπλέκονται και συγγενικά πρόσωπα των αντιδίκων, τα οποία συγκροτούσαν τότε την Επιτροπή Απαλλοτριώσεων Καστοριάς και αφήνουν πολλά ερωτηματικά να πλανώνται στην ατμόσφαιρα, για την διαφανή διαδικασία των ενεργειών τους.

Πηγή: Svouranews