Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Η συμβολή των Κωσταραζινών Πρακτόρων στον Μακεδονικό Αγώνα.

Το βιβλίο ''Αφανείς Γηγενείς Μακεδονομάχοι (1903-1913)'', της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, μεταξύ άλλων, καταγράφει και τους Κωσταραζινούς που είχαν ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.

Άνθιμος Γιοβανόπουλος (1830;-1905): Αρχιμανδρίτης και πράκτορας Α' τάξης κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, ηγούμενος στη μονή Αγίου Νικολάου Σλίβενης (Κορομηλιά Καστοριάς). Προσέφερε βοήθεια σε ελληνικά αντάρτικα σώματα και για το λόγο αυτό κατακρεουργήθηκε από ομάδα Βούλγαρων κομιτατζήδων. Του αποδόθηκε ο τίτλος του Εθνομάρτυρα.

Νικόλαος Κουτούβας: Οπλίτης στο πλευρό των Μακεδονομάχων Δημητρίου Νταλίπη και Κωνσταντίνου Παπασταύρου.

Ζήσης Γάβρου: Έλαβε μέρος στον Αγώνα ως Πράκτορας Γ' τάξης και ήταν μέλος της Εθνικής Επιτροπής του Κωσταραζίου, η οποία είχε ιδιαίτερη σημασία, αποτελώντας κομβικό σημείο συγκέντρωσης και ανασυγκρότησης ελληνικών αντάρτικων σωμάτων.

Πανταζής Χρυσοστομίδης: Δάσκαλος του χωριού, πληροφοριοδότης του Παύλου Μελά και πράκτορας Γ' τάξης κατά τον Μακεδονικό Αγώνα. Ο Χρυσοστομίδης, έδρασε ως αγγελιοφόρος ανάμεσα στον Παύλο Μελά και τον τότε Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανό Καραβαγγέλη. Ενημέρωνε επίσης τον Μελά, για την δράση των Κύρου, Καούδη και Καραλιβάνου στις γύρω περιοχές.

Επίσης σαν Πράκτορες συνέδραμαν στον Αγώνα οι:

Ντίνας Μπαστέλας: Συνέδραμε στα ελληνικά αντάρτικα σώματα ως Πράκτορας Γ' τάξης.

Ζήσης Γκάβρος: Πράκτορας Α' τάξης κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.

Ζήσης Ευθυμιάδης: Πράκτορας Γ' τάξης κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.

Ιωάννης Κωστωνάρης: Πράκτορας Β' τάξης κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.

Σάββας Νικολάου: Πράκτορας Β' τάξης κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.

Αργύριος Τσιάτσιος: Πράκτορας Γ' τάξης κατά τον Μακεδονικό Αγώνα.