Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Kαστοριά - Ημερίδα με θέμα: «Εξελίξεις στις θεραπείες με τα βλαστοκύτταρα»

 «Εξελίξεις στις θεραπείες με τα βλαστοκύτταρα» είναι το θέμα της ομιλίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 στο Σκαπέρδιο Δημοτικό Μέγαρο Καστοριάς. 


Με ομιλητές τον Πρόεδρο της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του  Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δρ. Βιοχημείας Γεώργιο Κολιάκο και την επιστημονική υπεύθυνο της biohellenika καθηγήτρια Εμβρυολογίας Ιστολογίας Δρ. Κουζή - Κολιάκου.

Θαυματουργές λύσεις στην ιατρική συνήθως δεν υπάρχουν. Ακόμη και ανακαλύψεις που υπόσχονται θαύματα, τις περισσότερες φορές διανύουν πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουν στην επιτυχία. Με τα βλαστοκύτταρα όμως, το πράγμα διαφέρει.

Γιατί μέσα σε λίγα χρόνια, οι υποσχέσεις πέρασαν από το περιβάλλον του εργαστηρίου στην καθημερινή εφαρμογή, προσφέροντας θεραπεία σε περιπτώσεις ασθενειών που μέχρι χθες φαίνονταν ανίατες. Με την αρχή του 21ου αιώνα δύο βραβεία Νόμπελ δόθηκαν σε επιστήμονες που οι έρευνές τους αφορούν τα βλαστοκύτταρα.
 
Τα βλαστικά κύτταρα είναι αρχέγονα κύτταρα τα οποία αποτελούν πρόδρομες μορφές όλων των κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος. Πηγές βλαστοκυτάρων αποτελεί το ομφαλοπλακουντιακό αίμα, ο πολφός των νεογιλών δοντιών, ο μυελός των οστών και το λίπος. 

Τα βλαστοκύτταρα που απομονώνονται από το ομφαλοπλακουντιακό αίμα κάτω από κατάλληλες συνθήκες σήμερα μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα καρδιακά, μυϊκά, ηπατικά, αιμοποιητικά, πνευμονιοκύτταρα τύπου ΙΙ, νευρικά, οστεοκύτταρα, χονδροκύτταρα, λιποκύτταρα και κύτταρα νησιδίων του παγκρέατος.