Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Η Δύναμη της Θέλησης.

Άρθρο της Μαριάννας Ιατρίδου

Μακρυά από τυμπανοκρουσίες και τα φώτα της δημοσιότητας, λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό στην πόλη μας...
ένα πρωτότυπο κέντρο επανένταξης και ψυχολογικής υποστήριξης εξαρτημένων ατόμων από ψυχότροπες ουσίες, που στηρίζεται στην εθελοντική εργασία και στην διάθεση για προσφορά ορισμένων νέων ανθρώπων.

Επισκεφθήκαμε την Κιβωτό, έχοντας ακούσει κάποια πράγματα για το έργο που προσφέρουν στην κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό όμως που αποκομίσαμε ήταν πολύ παραπάνω από τις προσδοκίες μας.

Συνομιλήσαμε με τον κ. Λαζαρίδη Ευστάθιο, τον πρόεδρο της εταιρείας ο οποίος εμπνεύστηκε όλο αυτό το εγχείρημα έχοντας και ο ίδιος βγει με επιτυχία από το λαβύρινθο των ουσιών, πράγμα που τον έκανε να συνειδητοποιήσει όπως μας είπε, πόσο σημαντική είναι η προσφορά και η βοήθεια προς εξαρτημένα άτομα, ώστε να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία ως ενεργά μέλη της γιατί όλοι μπορούν να ξεπεράσουν τέτοιες δυσκολίες και να βγουν νικητές της ζωής. 

Αυτό τον ώθησε να σπουδάσει συμβουλευτική ψυχοθεραπεία και να κάνει κλινική εξειδίκευση πάνω στην ψυχολογία των εξαρτήσεων.


Η Κιβωτός είναι κέντρο επανένταξης και ψυχολογικής υποστήριξης και λειτουργεί ως Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Στην πραγματικότητα είναι μία καινοτόμα δράση που απευθύνεται σε άτομα με προβλήματα εθισμού στα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το τζόγο και σε άλλες ψυχότροπες ουσίες. Η χρηματοδότηση της γίνεται από δωρεές και συνεισφορές των μελών της, τα οποία λειτουργούν καθαρά εθελοντικά.


Από τη νέα χρονιά, όπως μας είπε ο κ. Λαζαρίδης, περιμένουν νέους "ασθενείς" και μάλιστα υπάρχει μία ιδιωτική χορηγία, για πέντε νέα άτομα που πιθανόν να ενδιαφέρονται από οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας. 

Και αναφέρουμε τον όρο "ασθενείς", διότι όπως ενημερωθήκαμε, στην Κιβωτό ο εθισμός αντιμετωπίζεται ως μια πολύπλευρη και πολυδιάστατη ασθένεια που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, βιολογικούς, ψυχολογικούς και κοινωνικούς και χαρακτηρίζεται από απώλεια ελέγχου όσον αφορά στη χρήση ουσιών. Ο εθισμός δεν θεραπεύεται αλλά σταματά να εξελίσσεται. 

Σε καμία περίπτωση τα εθισμένα άτομα δεν χαρακτηρίζονται από ηθική ανεπάρκεια και για τον λόγο αυτό προστατεύονται ως προσωπικότητες και δεν αναπλάθονται σύμφωνα με νέα πρότυπα.

Στην Κιβωτό η αντιμετώπιση του προβλήματος του εθισμού βασίζεται στο ευρέως διαδεδομένο μοντέλο θεραπείας της Μινεσότα (φιλοσοφία των 12 Βημάτων), το οποίο χρησιμοποιείται με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια στα περισσότερα κέντρα απεξάρτησης στην Ευρώπη και την Αμερική. 

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης δεν είναι ο μοναδικός τρόπος για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς υπάρχουν και άλλα προγράμματα αντιμετώπισης από διάφορα κέντρα. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν δίνεται φαρμακευτική αγωγή αλλά τα άτομα βοηθούνται ψυχολογικά μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν ορισμένοι ιδιώτες για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας αυτής είναι εκτός από συγκινητικό και ιδιαίτερα ζωτικό για τη λειτουργία του κέντρου.

Όλοι μπορούν να προσφέρουν σε αυτό το εγχείρημα, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. 

Το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν ορισμένοι ιδιώτες για την ενίσχυση της πρωτοβουλίας αυτής είναι εκτός από συγκινητικό και ιδιαίτερα ζωτικό για τη λειτουργία του κέντρου. Όλοι μπορούν να προσφέρουν σε αυτό το εγχείρημα, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας. 

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ενός γραφείου ευρέσεως εργασίας με το οποίο συνεργάζεται η εταιρεία, το οποίο έχει αναλάβει εθελοντικά να δημιουργεί το βιογραφικό για κάθε άτομο που ολοκληρώνει το πρόγραμμα με επιτυχία και να το βοηθά να επανενταχθεί στην αγορά εργασίας. 

Επίσης, μια ασφαλιστική εταιρεία ανέλαβε να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα άτομα που παρακολουθούνται από την Κιβωτό και δεν έχουν ασφάλιση.

Εμείς, οφείλουμε να πούμε πως τα παραδείγματα αυτά πρέπει να γίνουν πρότυπα και αρωγοί ώστε να ενισχυθεί η Κιβωτός για τα άτομα που βοηθά και από άλλους φορείς. Υπάρχει και η δυνατότητα συνεργασίας και με άλλα δίκτυα πρόληψης, ώστε να γίνουν ημερίδες ενημέρωσης για την πρόληψη του εθισμού, σε σχολεία και άλλους φορείς που πιθανόν θα ενδιαφερθούν.

Φεύγοντας από την Κιβωτό μάθαμε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει θέληση και όταν υπάρχουν άνθρωποι που αφιερώνουν τον εαυτό τους σε έναν τόσο σημαντικό σκοπό.

Μπορείτε να ενημερωθείτε στα τηλέφωνα: 2467026462, στο κινητό 6955038040 ή στην ιστοσελίδα www.kivotos12.gr/.