Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Eδώ και τώρα αίτημα για το Κωσταράζι... Συγκροτήθηκε Επιτροπή για χαρακτηρισμό χωριών ως μαρτυρικών.

Πριν από λίγες ημέρες (31.1.2014), με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, συγκροτήθηκε Επιτροπή για τον χαρακτηρισμό πόλεων και χωριών ως μαρτυρικών.

Σύμφωνα με tovima.gr, η Επιτροπή θα εξετάσει τα στοιχεία και θα υποβάλει αιτιολογημένη πρόταση στον υπουργό Εσωτερικών για τον χαρακτηρισμό πόλεων και χωριών ως μαρτυρικών.

Πρόεδρος της  Επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών ορίστηκε ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αναπληρωτή τον κ. Ευάγγελο Καραμανωλάκη, αναπληρωτή καθηγητή του ίδιου πανεπιστημίου. 

Στην Επιτροπή μετέχουν επίσης ο δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς,  με αναπληρωτή τον δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη.

Άμεσα να κινηθεί ο δήμος Άργους Ορεστικού, έτσι ώστε να σταλεί αίτημα για να χαρακτηριστεί και το Παλαιό Κωσταράζι, των 12 νεκρών (εκ των οποίων δύο βρέφη) και 263 ολοκληρωτικά κατεστραμμένων σπιτιών, ως μαρτυρικό χωριό.

To Kostarazi24 ήδη έχει παρουσιάσει δυο αφιερώματα για τους νεκρούς και τα κατεστραμμένα σπίτια από τις επιθέσεις των Ιταλών και των Γερμανών κατά τη διάρκεια της Κατοχής. 

To μόνο που μένει είναι να ενεργοποιηθούν ΆΜΕΣΑ οι υπεύθυνοι...

Δείτε τα σχετικά αφιερώματα ΕΔΩ και ΕΔΩ 

* Στις δύο παραπάνω αναρτήσεις, δεν αναφέρεται ο τότε εφημέριος του Κωσταραζίου Άνθιμος Γαλάνης τον οποίο συνέλαβαν  οι Γερμανοί με την κατηγορία ότι ξεσήκωνε τον πληθυσμό εναντίον των δυνάμεων Κατοχής. Εκτελέσθηκε βασανιζόμενος έξω από το χωριό στις  27 Ιουλίου 1943.