Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Η Ελλάδα διώχνει τα “μυαλά” της…

Άρθρο της Μαριάννας Ιατρίδου στην εφημερίδα Καστοριανή Εστία

Όταν πριν από μερικά χρόνια η χώρα μας ζούσε την ευδαιμονία των δανεικών κανείς δεν έπαιρνε στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις κάποιων σκεπτικιστών ότι  οι πολιτικές εκείνες, υποθήκευαν το μέλλον της επόμενης γενιάς, δηλαδή της σημερινής νεολαίας που πλήττεται από την ανεργία και την αβεβαιότητα για το δικό της μέλλον.


Με συνεχείς ρυθμούς συρρικνώνεται η ελληνική οικονομία, η οποία «βουλιάζει» στην ύφεση για έκτη συνεχόμενη χρονιά. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 η μεγαλύτερη ύφεση στην ΕΕ καταγράφηκε στην Ελλάδα (-5,3%). Αυτό είχε σαν αντίκτυπο να εκτιναχθεί η ανεργία στο 26,9%. 

Η ανεργία των νέων ξεπέρασε το 60% ποσοστό που αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο δείκτη της ΕΕ και παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες. Την πρωτιά στην ανεργία των νέων στην Ευρώπη των 27 κατέχει η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2012 που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Πρόκειται για τα στοιχεία για την απασχόληση  που συγκεντρώθηκαν από τις 270 περιφέρειες της ΕΕ και σύμφωνα με τα οποία η ανεργία των νέων 15 ως 24 ετών στη Δυτική Μακεδονία αγγίζει το 72,5%.

Άμεση συνέπεια όλων των στοιχείων αυτών, είναι η εγκατάλειψη του τόπου καταγωγής τους από πολλούς νέους ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν επαγγελματική αποκατάσταση σε οικονομικά εύρωστες χώρες του εξωτερικού.

Αυτή, μάλιστα, θεωρείται η μεγαλύτερη αιμορραγία που υφίσταται η ελληνική κοινωνία από τη δεκαετία του 1950. Και αν τότε η Ελλάδα έχανε ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, σήμερα χάνει εξειδικευμένους επιστήμονες όλων των κλάδων για τους οποίους υπολογίζεται ότι δαπάνησε πάνω από 40 δις ευρώ την τελευταία δεκαετία για να τους σπουδάσει.

Στη διαπίστωση πως «η Ελλάδα χάνει σήμερα τα καλύτερα ταλέντα της», καταλήγει άρθρο της μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας «Κλάινε Τσάιτουνγκ» πριν από μερικούς μήνες, αναφερόμενο στην ανεργία που πλήττει τους νέους σε χώρες της κρίσης, όπως Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς, ανάλογα δημοσιεύματα και σε άλλες αυστριακές εφημερίδες, που δεν διστάζουν να καταγγείλουν τους ευρωπαικούς θεσμούς και κυβερνήσεις για την επιδειχθείσα, έως τώρα, καθυστέρηση και παθητική στάση.

Αναφέροντας πως, μετά το 2008 πάνω από 150.000 Έλληνες επιστήμονες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους σε αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία σήμερα χάνει τα καλύτερα ταλέντα της.

Στο άρθρο, με τίτλο «Εξέγερση της νεολαίας», γίνεται λόγος για την οργή των νέων οι οποίοι σε περίοδο κρίσης πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την ανεργία, για μια «χαμένη γενιά» χωρίς προοπτική.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης η Γερμανία προσελκύει πολλούς μετανάστες, των οποίων ο αριθμός είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 20 χρόνων και το 2012 μετανάστευσαν στη χώρα 369.000 άνθρωποι, κυρίως Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί και Πορτογάλοι.

Κι αν πολλοί θεωρούν ως πανάκεια για την καταπολέμηση της ανεργίας τις επενδύσεις από το εξωτερικό, το ερώτημα είναι μπορεί αυτό να βοηθήσει πραγματικά; 

Και δεδομένου ότι η γραφειοκρατία  εμποδίζει όλο και περισσότερες τέτοιες επενδύσεις, τι μπορεί τελικά να περιμένει ένας νέος Έλληνας από τη χώρα του;

Το διαβάσαμε στο fouit.gr