Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

''Θοδωρίσματα'' - Το έθιμο των Α' χαιρετισμών στο Γέρμα Καστοριάς.

Γράφει ο δάσκαλος Παπατζήμος Γ. Δημήτριος 

Ελπίζω οι ανύπαντροι σήμερα μετά το τέλος των Α' χαιρετισμών να πήρατε σιτάρι από την εκκλησία για να θοδωρίσετε σήμερα το βράδυ! 

Και βέβαια μιλάω για ακόμη ένα έθιμο του Γέρμα, τα Θοδωρίσματα! 

Κάθε χρόνο τον βράδυ πριν το ξημέρωμα των Αγίων Θεοδώρων, οι νέοι και οι νέες του χωριού που είναι σε ηλικία Γάμου, παίρνουν από την εκκλησία λίγο κολλυβοσίταρο, άβραστο και το τοποθετούν κάτω από το μαξιλάρι τους για τρεις μέρες, έτσι ώστε να θοδωρίσουν. 

Δηλαδή οι Άγιοι Θεόδωροι, των οποίων το θαύμα των κόλλυβων γιορτάζουμε αύριο, θα δείξουν στο νέο ή στη νια ποια ή ποιον θα παντρευτεί! Καλοθοδώρισμα κάνουν για τρεις νύχτες, αυτή της Παρασκευής των Α χαιρετισμών, του Σαββάτου των Αγίων Θεοδώρων και της Πρωτοκυριακής όπως λέγεται η Κυριακή της Ορθοδοξίας!

Προσοχή όμως, το όνειρο έχει και διάρκεια εφαρμογής όπως λέμε:

Αν δεις τον καλό σου ή την καλή σου Την Παρασκευή το βράδυ ξημερώνοντας Σάββατο, έως το Σάββατο το απόγευμα θα τον/την γνωρίσεις, αν το δεις ξημερώνοντας Κυριακή έως το μεσημέρι, ενώ αν το δεις ξημερώνοντας Δευτέρα, όλην την ημέρα!

Παίζει όμως και σημαντικό ρόλο στο τι θα δούμε, διότι δε βλέπουμε πρόσωπα αλλα σημάδια αυτών , κυρίως μέσω των ζώων. Αν λοιπόν δούμε πετεινο κοκορι τότε καλη μας τη χαρα μας! Άμα δούμε γάιδαρο , αμάν και μη χειρότερα, γρήγορα μόλις ξυπνήσουμε να ρίξουμε λίγο αλάτι κάτω από το κρεβάτι και να βάλουμε λίγη στάχτη στην ανατολική γωνία του σπιτιού μας! 

Άμα δούμε πρόβατο, ήσυχος/η και καλόβουλος/η. Άμα δούμε κατσίκι, καθόλου μη χαρούμε γιατί ανάποδο άνθρωπο θα βάλουμε στο σπίτι μας. Αμα δούμε άγριο ζώο, δυναμικός χαρακτήρας και αυτοδημιουργητος, αμα δούμε όμως ψάρι, λαχτάρα στο πρόσωπο μας με αυτόν/ην που θα πάρουμε! Άμα δούμε πρόσωπο ανθρώπου πρέπει να το ξεχάσουμε μέχρι την άλλη δύση για να πιαστεί!

Όπως και να χει, καλη επιτυχία στα όνειρα σας! Χρόνια πολλα με υγεία και ευτυχία, οι Άγιοι Θεοδωροι προστάτες και η Πρωτοκυριακη μας βοήθεια μας! Και του χρόνου