Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Άρωμα Χριστουγέννων στην αγορά της Καστοριάς. (Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες)

IMG_6356
Χριστουγεννιάτικη όψη αρχίζει να παίρνει η αγορά της βυζαντινής αρχόντισσας αλλάζοντας έστω και για λίγο τη... γκρίζα διάθεση καταναλωτών και εμπόρων.

Τα γιορτινά τους έχουν αρχίσει να… φορούν σιγά-σιγά οι βιτρίνες της Καστοριάς, καθώς οι έμποροι προσπαθούν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα και να ζεστάνουν την παγωμένη αγορά της πόλης φέρνοντας το χριστουγεννιάτικο πνεύμα λίγο πιο νωρίς.

 Οι γιορτές των Χριστουγέννων αποτελούν μια χαραμάδα ελπίδας και αισιοδοξίας στον ορυμαγδό των συνεχών αρνητικών ειδήσεων και εξελίξεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εν γένει για την οικονομία της χώρας. 

Φανταχτερές μπάλες, μικρά και μεγάλα χριστουγεννιάτικα δέντρα, χρωματιστά λαμπάκια, Αϊ-Βασίληδες, καραβάκια, αγγελάκια, καρουζέλ και χιονάνθρωποι έχουν βρει τη θέση τους στα καταστήματα με εποχικά είδη που δραστηριοποιούνται στη Καστοριά. Ήδη, σε αρκετούς από τους εμπορικούς δρόμους της πόλης η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή με τα κάθε λογής όμορφα στολίδια να κοσμούν τις βιτρίνες μαγνητίζοντας τα βλέμματα των περαστικών.
        
IMG_6474Τιμές προσιτές που ανταποκρίνονται σε κάθε βαλάντιο...

«Ο κόσμος ζητάει μια νότα αισιοδοξίας και μας λένε ότι τους τονώνουμε το ηθικό. Τα πράγματα είναι δύσκολα για όλους και για εμάς αλλά με το χριστουγεννιάτικο πνεύμα όλοι νιώθουμε κάπως διαφορετικά. Σιγά -σιγά ο κόσμος έρχεται και ψωνίζει. Όχι όσο τις άλλες χρονιές αλλά ακόμη κι αυτό τους δίνει χαρά. Εμείς μπορεί να έχουμε ρίξει τις τιμές των προϊόντων αλλά ο καθένας δίνει αυτό που έχει και ανάλογα επιλέγει το καλύτερο γι’ αυτόν», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ και στην Δώρα Κωτσοπούλου η κ. Κωνσταντίνα Kωστέα η οποία διατηρεί κατάστημα με είδη δώρων και διακόσμησης στην «καρδιά» της  πόλης.
   
Η κίνηση πάντως ακόμη και στη χριστουγεννιάτικη αγορά εξακολουθεί να παραμένει μουδιασμένη και, σύμφωνα με τους εμπόρους, η πτώση της κατανάλωσης φτάνει στο 50%, καθώς το ενδιαφέρον περιορίζεται προς το παρόν μόνο σε διερευνητικές ματιές και όχι σε αγορές.
       
«Άλλες χρονιές τέτοια εποχή ο κόσμος είχε αρχίσει να ψωνίζει. Φέτος ο κόσμος είναι ακόμη κουμπωμένος. Ελπίζουμε μέσα στην επόμενη εβδομάδα η κίνηση να είναι πιο δυναμική. Υπάρχει κόσμος που έρχεται, βλέπει, ρωτάει, απλά δεν ψωνίζει ακόμη και το αφήνει για πιο μετά», αναφέρει η κ. Κωστέα.
      
IMG_6480«Η χριστουγεννιάτικη αγορά είναι πολύ όμορφη και σου αλλάζει τη διάθεση μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που ζούμε. Δυστυχώς, οι αγορές που θα κάνω θα είναι πολύ περιορισμένες. Θα αρκεστούμε σε αυτά που είχαμε και το πολύ  να πάρουμε κάποια έξτρα στολίδια για να στολίσουμε το σπίτι», επισημαίνει  στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ η κ.   Σάντυ Σωτηροπούλου.
   
Οι τιμές κατά γενική ομολογία, είναι προσιτές και ανταποκρίνονται σε κάθε βαλάντιο. Μάλιστα, πολλοί καταστηματάρχες έχουν μειώσει τις τιμές τους σε αρκετά είδη.

Το ελληνικό εμπόριο πάντως, παρά το σκηνικό του τρόμου στην αγορά, επιμένει να ελπίζει και βασίζεται στις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες συνήθειες του Έλληνα καταναλωτή, που θα μπορέσει να του δώσει μια ανάσα ζωής, για να  συνεχίσει τον αγώνα επιβίωσής του και το 2015.
Δώρα Κωτσοπούλου
Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ