Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης κατά την κατάθεση του Προϋπολογισμού Δήμου Άργους Ορεστικού για το 2015.

Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης κατά την κατάθεση του Προϋπολογισμού Δήμου Άργους Ορεστικού για το 2015.


Αυτό που φέρατε να εγκρίνουμε σήμερα δεν είναι ο προϋπολογισμός του Δήμου μας, αλλά αυτό που η Κυβέρνηση ως εκφραστής, των συμφερόντων που υπερασπίζεται και με τις οδηγίες της ΕΕ σας υποχρεώνει να υλοποιήσετε.

Που είναι το όραμα για τον Δήμο, που είναι η κοινωνική ευαισθησία;

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να συμπλεύσουμε με εκείνους προς τους οποίους προεκλογικά λέγαμε, πως όσα λένε αν δεν είναι εναρμονισμένα με την κεντρική εξουσία, είναι λόγια στον αέρα.

Όπως επισημάναμε και στη συζήτηση για το τεχνικό πρόγραμμα, πέραν από το γεγονός πως μόνο προϊόν διαβούλευσης δεν ήταν -και πως θα μπορούσε άλλωστε;- η ανεδαφικότητα των ποσών σε έργα βιτρίνας, την ώρα που η κοινωνία χειμάζεται από οικονομική δυσπραγία και ανασφάλεια, αποτυπώνεται και στον μεγάλο αριθμό ανεκτέλεστων έργων.

 Λιτότητα -Ανεργία -Αυταρχισμός, αυτά τα εργαλεία έχει το σύστημα για να φέρει την ψευδεπίγραφη και σίγουρα αναιμική, ανάπτυξη. 

Ανάπτυξη όμως για ποιους; 

Για αυτούς που βγάζουν τα δισεκατομμύρια, στις υπεράκτιες -offshore εταιρίες και στους λογαριασμούς της λίστας Laggard.

Για τους υπόλοιπους;

Τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες, τους μετανάστες, έχουμε υποαμοιβόμενη και επισφαλή απασχόληση και όχι εργασία, έχουμε φοροεπιδρομή με έμμεσους και άμεσους φόρους, έχουμε ελαχιστοποίηση της κοινωνικής πρόνοιας, ανταγωνισμό με τα πολυεθνικά μεγαθήρια και όλα αυτά στο όνομα της “ανάπτυξης”.

Ο προϋπολογισμός σε ποσοστό 40 % προέρχεται από ίδιους πόρους, δηλαδή ο Δήμος αναζητάει χρήματα από τους δημότες. 

Η Κυβέρνηση σας επέτρεψε να εγγράψετε αυξήσεις στους ΚΑΠ και στη ΣΑΤΑ 4,81%, αλλά στον περσινό προϋπολογισμό είχατε μείωση άνω του 60%, αυτό λέγεται “ανάπτυξη” και βέβαια δεν σημαίνει ότι θα τα δώσουν κιόλας, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη και την προεκλογική πλειοδοσία. 

Η Κυβέρνηση λέτε δεν σας επιτρέπει να προσλάβετε προσωπικό και μάλιστα ίσως σας ζητηθεί να απολύσετε. Ποια η στάση σας στην ΚΕΔΕ; με ποιους συμπράττετε ώστε να ανακοπεί η υποβάθμιση των δομών και των υπηρεσιών προς τους Δημότες; Με τους κυβερνητικούς ντελάληδες; 

Χτίσατε νέο Παιδικό Σταθμό και μειώσατε τις αίθουσες διότι όπως παραδεχθήκατε, ούτως ή άλλως δεν θα έχετε δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον παιδαγωγού. Οι οποίοι εργάζονται υπό καθεστώς “οκταμήνου”. Αυτά λέει ο προϋπολογισμός. 

Όταν φέρατε προς ψήφιση τα ανταποδοτικά σας εισηγηθήκαμε να διευρύνεται τον αριθμό των δικαιούχων και μάλιστα να μηδενίσετε αυτά τα τέλη στους μακροχρόνια άνεργους και στις λοιπές ευπαθείς ομάδες, που δεν διαθέτουν ούτε τα στοιχειώδη πλέον, εσείς όμως προτιμάτε να τους εγγράφετε στα ανείσπρακτα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού σας.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση αυτά θα έπρεπε να ήταν τα πρώτα μελήματα ενός Δήμου που θέλει να λέγεται φιλολαϊκός και κοινωνικά αλληλέγγυος.

Εμείς δεν θα μείνουμε στην κριτική, ξέρουμε πως ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες υπάρχουν οι διέξοδοι με δράσεις για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας:

Προτείνουμε:

Ένταξη μεγαλύτερου αριθμού δικαιούχων, στα μειωμένα ανταποδοτικά έως 50%, καθώς και πλήρη απαλλαγή σε μακροχρόνια άνεργους και ευπαθείς ομάδες, χωρίς άλλες διακρίσεις

Ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου

Ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου

Ίδρυση Κοινωνικού Φροντιστήριο

Γεύμα στις σχολικές μονάδες για όλα τα παιδιά.

Δωρεάν Ξυλεία και πετρέλαιο σε ευπαθείς ομάδες χωρίς άλλες διακρίσεις.

Για τις πιο πάνω δράσεις, όποτε σας τις προτείναμε κλίνατε σε όλες τις πτώσεις πως “δεν επιτρέπεται να διαθέτετε χρήματα και είδος απευθείας στους πολίτες” γιαυτό επιλέγετε να τα δίνετε στις ενορίες και τις “φιλόπτωχους” και τι δίνετε; ψίχουλα. Ο νόμος* 3463/2006 στο άρθρο 202 “Επιχορηγήσεις και βοηθήματα” σας διαψεύδει πανηγυρικά.

Ενίσχυση των αθλητικών σωματείων, άμεσα αλλά και έμμεσα μέσω της διαφημιστικής δαπάνης του δήμου, με ποσά που αντιστοιχούν στις ανάγκες των σωματείων και να είναι συγκεκριμένα, ώστε να βοηθηθεί ο προγραμματισμός των ομάδων. Προτείνουμε 20000 για τα τμήματα του ΑΣ /10000 για τα τμήματα του Παναργειακού / 5000 στον Φιλαθλητικό και από 1500€ στις μικρότερες ομάδες.

Να επισκευαστεί το βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου ώστε να προστατευτεί το κυρίως γήπεδο.

Μαζικό αθλητικό πρόγραμμα λαϊκού αθλητισμού σε όλα τα διαμερίσματα και συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών.

Ίδρυση σχολής οργανοποιίας (ενδεχομένως και με την ένταξη της ως τμήμα στο Δημόσιο ΙΕΚ) και στέγαση της στο λαογραφικό μουσείο όπου επίσης μπορεί να υπάρξει εργαστήρι υφαντουργίας.

Ίδρυση Δημοτικού κυνοκομείου.

Δημιουργία σύγχρονου οστεοφυλακίου σε διάταξη εμφανών προθηκών αντί αποθήκης. Με σημαντικά χαμηλότερο κόστος από τις 30000€ που έχετε προϋπολογίσει αλλά και σημαντική εξοικονόμηση χώρου και πρακτικότητα.

Ίδρυση δημοτικού εργαστηρίου πληροφορικής και τεχνολογίας, ώστε να έρθουν οι μαθητές πιο κοντά στις νέες τεχνολογίες.

Διοργάνωση θεματικών θερινών σχολείων στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων Βογατσικού για τη φιλοξενία παιδιών του δήμου και όχι μόνο.

Διεκδίκηση χρημάτων για την αντισεισμική προστασία των δημόσιων κτιρίων.

Μας ρωτάτε με τι χρήματα θα υλοποιηθούν αυτές οι δράσεις;

Η δική μας αντίληψη του πως πρέπει να λειτουργεί ένας δήμος, λέει πως η χρηματοδότηση θα έπρεπε να προέρχεται απευθείας και εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ακόμα και αν δεν το υιοθετήσετε ως αίτημα εμμένοντας στη λογική του δήμου επιχείρηση, με την οποία είμαστε απολύτως αντίθετοι, υπάρχουν τρόποι, χωρίς να πληρώσουν πάλι οι μη έχοντες:

Τα ανταποδοτικά που επιβάλετε σε μεγάλους επαγγελματικούς στεγασμένους χώρους άνω των 3000τμ και σε επιχειρήσεις όπως τα πιστωτικά ιδρύματα, είναι σκανδαλωδώς χαμηλά, οφείλουμε να ζητάμε από αυτούς που έχουν και όχι από εκείνους που δεν έχουν αλλά δεν μπορούν να αποφύγουν την φορομπηξία.

Επίσης στους άγονους διαγωνισμούς, εάν επιβάλετε υποχρεωτική έκπτωση 20% επί των τιμών θα είχατε ένα πρώτο κέρδος – αντίστοιχο με εκείνο που θα προέκυπτε εάν λειτουργούσε η διαδικασία.

Άλλωστε, αντί να περιμένετε πότε θα σας διατεθούν τα 2εκ που εγγράψατε στον προϋπολογισμό, για την μόνιμη εγκατάσταση της εμποροπανήγυρης και ακολουθούσατε την πρόταση μας για αγορά των ικριωμάτων αντί μίσθωσης, πάλι θα εξοικονομούσατε ένα αξιόλογο ποσό ανά έτος, το οποίο θα αθροιστεί με τα άνω των 380000€ που θα μένουν ως καθαρό κέρδος ώστε να έχετε ένα αξιόλογο ποσό να διαθέσετε στις παραπάνω δράσεις.

Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό στο σύνολο του. Όχι μόνο διότι είναι βέβαιο πως δεν θα υιοθετήσετε ούτε μία από τις προτάσεις που κάνουμε αλλά επειδή θα ήταν υποκριτικό να υπερψηφίσουμε επιμέρους κωδικούς, όπως οι μισθοδοσίες των εργαζομένων, για τις  οποίες ασφαλώς δεν διαφωνούμε και ούτως ή άλλως προβλέπονται ανεξάρτητα της βούλησης του δήμου.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Άργους Ορεστικού
Νίκος Μακρής – Κώστας Σανάτσιος
Άργος Ορεστικό, 2-1-2015