Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Τα οφέλη του νερού στην υγεία μας.

Γράφει η Ειρήνη Μπαμπαρούτση, κλινική διαιτολόγος - αθλητική διατροφολόγος


Το νερό είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά οι ανάγκες του κάθε ανθρώπου ποικίλλουν. Ακολουθούν κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που μπορούν να σας διασφαλίσουν ότι πίνετε αρκετά υγρά.


Πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά; Είναι μια κλασική ερώτηση με όχι και τόσο εύκολη απάντηση. Η ποσότητα του νερού που πρέπει να καταναλώνετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας σας, των δραστηριοτήτων σας και του τρόπου ζωής σας γενικότερα.

Αν και δεν υπάρχει μια φόρμα που να ταιριάζει σε όλους, όσο περισσότερο γνωρίζετε το σώμα σας και τις ανάγκες του για ενυδάτωση τόσο καλύτερα θα υπολογίζετε πόσο νερό χρειάζεστε καθημερινά.

Οφέλη για την υγεία μας

Το νερό είναι το βασικό συστατικό στις χημικές αντιδράσεις του σώματος και αποτελεί περίπου το 60% του σωματικού βάρους. Κάθε λειτουργία στο σώμα σας εξαρτάται από το νερό. Για παράδειγμα, το νερό καθαρίζει τα ζωτικά όργανα από τις τοξίνες, μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες στα κύτταρα και παρέχει ένα υγρό περιβάλλον σε διαφόρους ιστούς.

Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, κατάσταση κατά την οποία οι βασικές λειτουργίες του οργανισμού δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, γιατί το σώμα δεν έχει αρκετό νερό. Ακόμα και αφυδάτωση ήπιας μορφής μπορεί να μειώσει την ενέργειά σας και και να σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι.

Πόσο νερό χρειαζόμαστε;

Κάθε μέρα χάνετε νερό μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα, των ούρων και της λειτουργίας του εντέρου. Για την σωστή λειτουργία του σώματός σας, θα πρέπει να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με ποτά και τρόφιμα που περιέχουν νερό.

Συνεπώς, πόσο νερό κατά μέσο όρο χρειάζεται ένας ενήλικας με μια σχετικά υγιεινή ζωή υπό συνθήκες εύκρατου κλίματος; Σε γενικές γραμμές, οι γιατροί συστήνουν 8 ή 9 φλιτζάνια. Αναφέροντε οι συνηθέστεροι τρόποι υπολογισμού της ποσότητας:

– Αναπλήρωση των χαμένων υγρών: Η μέση παραγωγή ούρων για τους ενήλικες είναι περίπου 1,5 λίτρα (6,3 φλυτζάνια) την ημέρα. Χάνετε επιπλέον, σχεδόν 1 λίτρο (περίπου 4 φλυτζάνια) νερό την ημέρα μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και της εντερικής λειτουργίας. Τα τρόφιμα αντιπροσωπεύουν συνήθως το 20% της συνολικής πρόσληψης των υγρών, οπότε εάν καταναλώνετε 2 λίτρα νερό ή άλλα ποτά μέσα στην ημέρα (λίγο πάνω από 8 ποτήρια νερό) μαζί με την κανονική σας διατροφή, θα έχετε αντικαταστήσει τα χαμένα υγρά.

– Οκτώ ποτήρια των 240 ml το καθένα νερό κάθε μέρα. Μια άλλη προσέγγιση για την ποσότητα του νερού είναι ο κανόνας του «8 επί 8» το οποίο υπολογίζεται στα 1,9 λίτρα. Ο κανόνας βέβαια θα μπορούσε να γενικευτεί με 8 ποτήρια υγρών την ημέρα. Έτσι, παρά το γεγονός ότι η προσέγγιση δεν υποστηρίζεται στην πραγματικότητα από επιστημονικά στοιχεία, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτόν τον εύκολο στην απομνημόνευση κανόνα ως κατευθυντήρια γραμμή για την κατανάλωση νερού και άλλων υγρών.

Παράγοντες που επηρεάζουν το νερό που χρειαζόμαστε

Ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε την συνολική πρόσληψη υγρών ανάλογα με το πόσο δραστήριοι είστε, τις κλιματολογικές συνθήκες, την κατάσταση της υγείας σας και εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

– Άσκηση: Εάν ασκείστε ή εμπλέκεστε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που προκαλεί επιπλέον εφίδρωση θα πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό για να αντισταθμίσετε την απώλεια υγρών.

– Περιβάλλον: Το ζεστό ή το υγρό κλίμα μπορεί να σας κάνει να ιδρώσετε παραπάνω και αυτό θα απαιτήσει μεγαλύτερη πρόσληψη υγρών. Η θέρμανση εσωτερικού χώρου επίσης μπορεί να προκαλέσει απώλεια της υγρασίας του δέρματος κατά την διάρκεια του χειμώνα. Επιπλέον, υψόμετρα άνω των 8.200 ποδιών (2.500 μέτρα) μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ούρηση και πιο γρήγορη αναπνοή, τα οποία χρησιμοποιούν περισσότερα από τα αποθέματα υγρών σας.

– Ασθένειες και προβλήματα υγείας. Όταν έχετε πυρετό, εμετό ή διάρροια το σώμα σας χάνει επιπλέον υγρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει σίγουρα να πίνετε περισσότερο νερό. Επίσης, σε περιπτώσεις λοιμώξεων της ουροδόχου κύστης μπορεί να χρειαστείτε αυξημένη πρόσληψη υγρών.

– Κύηση και θηλασμός. Οι γυναίκες που κυοφορούν ή θηλάζουν χρειάζονται επιπλέον υγρά για να παραμείνουν ενυδατωμένες. Μεγάλες ποσότητες υγρών χρησιμοποιούνται από τον γυναικείο οργανισμό όταν θηλάζει. Η επιπλέν ποσότητες φτάνουν τα 1-2 ποτήρια επιπλέον την ημέρα.

Πέρα από την κλασική μορφή νερού: Άλλες πηγές

Αν και είναι πολύ σημαντικό να πίνετε νερό καθόλη την διάρκεια της ημέρας, δεν χρειάζεται να βασίζεστε μόνο σε αυτό για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε υγρά. Το φαγητό που θα καταναλώσετε αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι των αναγκών σας σε υγρά. Κατά μέσο όρο, τα τρόφιμα παρέχουν περίπου το 20% της συνολικής πρόσληψης νερού. Για παράδειγμα, πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως το καρπούζι και οι ντομάτες, αποτελούνται από νερό σε ποσοστό 90% ή και παραπάνω.

Επιπλέον, ποτά όπως το γάλα και οι χυμοί αποτελούνται κυρίως από νερό. Ακόμη και ποτά, όπως μπύρα, κρασί, καφές, τσάι ή σόδα μπορούν να συμβάλλουν στην καθημερινή πρόσληψη υγρών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας. Το νερό, τέλος, είναι η καλύτερη επιλογή, διότι είναι χωρίς θερμίδες, φθηνό και άμεσα διαθέσιμο.

Παραμείνετε ενυδατωμένοι για να είστε ασφαλείς

Γενικά, δεν είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε την δίψα ως μοναδικό οδηγό για το πότε θα πιείτε νερό. Μέχρι την στιγμή που θα διψάσετε μπορεί να είστε ήδη ελαφρώς αφυδατωμένοι. Επιπρόσθετα, όσο θα μεγαλώνετε ηλικιακά, το σώμα σας θα είναι λιγότερο ικανό να αισθάνεται την αφυδάτωση και να στέλνει σήμα στον εγκέφαλό σας για δίψα. Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική δίψα και η αυξημένη ούρηση μπορεί να είναι σημάδι μιας πιο σοβαρής ιατρικής κατάστασης.