Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Ξεκίνησε η Έκθεση Φωτογραφίας για τα εγκαταλελειμμένα σχολεία της Καστοριάς. (Φωτογραφίες)


Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται και φωτογραφίες από το δημοτικό σχολείο Παλαιού Κωσταραζίου.
Διαβάζουμε στη sentra.com.gr:Πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο αμφιθέατρο της ΠΕ Καστοριάς τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας με θέμα "ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ".


Την Έκθεση διοργάνωσαν από κοινού Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καστοριάς, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Καστοριάς και ήταν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Ομιλήτρια ήταν η κ. Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου, δασκάλα και τίτλο: "Τα σχολεία εγκαταλείφθηκαν, δεν μας έχουν εγκαταλείψει..."

Θέμα της έκθεσης είναι σχολικά κτίρια που βρίσκονται εντός των ορίων της Π.Ε. Καστοριάς, σήμερα όμως αυτά έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν αλλάξει χρήση πέραν της εκπαιδευτικής. Παρά την εγκατάλειψή τους όμως πάντα φέρουν τον τίτλο και την ανάμνηση της χρήσης τους.

Τα σχολικά κτίρια πάντα αποτελούσαν σημείο αναφοράς σε έναν οικισμό και η αρχιτεκτονική, το μέγεθος και ο εξοπλισμός τους ήταν δείγμα της πληθυσμιακής και γενικότερης ανάπτυξης ενός τόπου. Έτσι, η εγκατάλειψη ενός σχολείου, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, αποτελεί συνήθως μάρτυρα μιας δημογραφικής συρρίκνωσης για διάφορους ιστορικούς και κοινωνικούς λόγους.

Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδειχθεί το αίσθημα της ερήμωσης ενός άλλοτε ζωντανού χώρου, όπου παιδιά και νέοι διαφόρων εποχών και κοινωνικών τάξεων λάμβαναν το αγαθό της παιδείας και του πολιτισμού. Η καλλιτεχνική ματιά ενός φωτογράφου μπορεί να αποτυπώσει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την αίσθηση της εγκατάλειψης και ίσως της νοσταλγίας μιας άλλης εποχής για έναν τόπο.