Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη χοληστερόλη.

Η χοληστερόλη είναι ένα λιπίδιο και παράγεται στον οργανισμό μας, αλλά το προσλαμβάνουμε και από τη διατροφή.


Για την ακρίβεια το μεγαλύτερο ποσοστό της χοληστερόλης συντίθεται στο συκώτι μας (περίπου 80%) και μόνο το 20% προέρχεται από τη διατροφή.

Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιες φορές δεν μειώνεται ακόμη και με την πιο αυστηρή δίαιτα και χρειαζόμαστε φάρμακα για την ρύθμισή της.


Η χοληστερόλη χρησιμεύει για τη σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών και ορισμένων ορμονών καθώς και στην απορρόφηση λιποδιαλυτών ουσιών στο έντερο. Παράλληλα, συμμετέχει και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού.

Με άλλα λόγια, η χοληστερόλη είναι σημαντική ουσία για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Όσο πολύτιμη όμως είναι όταν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο επιζήμια - γίνεται όταν αυξηθεί, καθώς τότε κινδυνεύουν οι αρτηρίες μας.

Η χοληστερόλη χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες: την «κακή» (LDL) και την «καλή» (HDL).

Υψηλά επίπεδα της LDL χοληστερόλης αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Γι’ αυτό ο κύριος στόχος πρόληψης και θεραπείας των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι να πέσει πολύ χαμηλά η LDL χοληστερόλη.

Η «κακή» (LDL) χοληστερόλη

Η LDL χοληστερόλη είναι χρήσιμη για τον οργανισμό, καθώς ένα μικρό ποσοστό της χρησιμοποιείται για τις ζωτικές μας λειτουργίες.

Όταν όμως τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης ξεπεράσουν ένα όριο, τότε γίνεται επιζήμια, γιατί συγκεντρώνεται σε αυξημένες ποσότητες στο τοίχωμα των αγγείων, προκαλώντας στένωση. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι η εκδήλωση καρδιαγγειακών επεισοδίων με πιο χαρακτηριστικά το έμφραγμα μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Με απλά λόγια, το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην LDL χοληστερόλη αυτή καθαυτή, αλλά στην ποσότητά της. Επομένως η LDL χοληστερόλη αποτελεί τη βασική παράμετρο θεραπείας για τους ασθενείς με υπερχοληστερολαιμία.

Η «καλή» (HDL) χοληστερόλη

H HDL χοληστερόλη αποτελεί τον εξισορροπητικό παράγοντα για την ποσότητα της βλαβερής LDL χοληστερόλης που συσσωρεύεται στις αρτηρίες, καθώς έχει την ιδιότητα να απομακρύνει την LDL χοληστερόλη από το τοίχωμα των αρτηριών και να την «οδηγεί» στο συκώτι από όπου και αποβάλλεται από τον οργανισμό.

Συνεπώς, όσο σημαντικό είναι να διατηρούμε χαμηλά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στον οργανισμό μας, εξίσου σημαντικό είναι να φροντίζουμε ώστε να είναι υψηλά τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης.


Πώς αντιμετωπίζεται η χοληστερόλη

Βασική επιδίωξη είναι η μείωση της LDL χοληστερόλης με αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως ορίζουν οι Ελληνικοί και Διεθνείς Επιστημονικοί Φορείς:

  • Διακοπή καπνίσματος.
  • Δίαιτα πτωχή σε λιπαρά.
  • Τροφές που περιέχουν φυτικές στερόλες/στανόλες (π.χ. γάλα, γιαούρτι, μαργαρίνες) μειώνουν την LDL χοληστερόλη 7-10%
  • Τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (5-15 g/ημέρα) π.χ. χόρτα, φρούτα, λαχανικά
  • Δίαιτα πτωχή σε χοληστερόλη (<200mg/ημέρα) και ζωικά λίπη (<7% των θερμίδων)
  • Απώλεια βάρους (μείωση κατά 10% μέσα σε 6 μήνες)
  • Σωματική άσκηση (για παράδειγμα γρήγορο βάδισμα 30’– 60’/ημέρα)

 Επειδή όμως η LDL χοληστερόλη δεν μπορεί να μειωθεί στα επιθυμητά επίπεδα πάντα μόνο με τη διατροφή, στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται η κατάλληλη για τον καθένα φαρμακευτική αγωγή, πάντα όμως με τη συμβουλή του ειδικού ιατρού.

Όσο χαμηλότερα τόσο καλύτερα.


Καθώς η LDL χοληστερόλη αποτελεί βασικό στόχο για τη θεραπεία των ασθενών με υπερχοληστερολαιμία, σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ετών αποτελούν οι χαμηλότερες τιμές που τίθενται ως στόχος για την «κακή» χοληστερόλη.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, το όριο – στόχος της LDL χοληστερόλης, ειδικότερα για ασθενείς με καρδιαγγειακό κίνδυνο, διαφέρει ανά κατηγορία ασθενούς.

Έτσι, για ασθενείς μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου, ασθενείς με διαβήτη ή χρόνια νεφρική νόσο, το όριο της LDL χοληστερόλης είναι 70 mg/dl ή χαμηλότερο.

Για τους ασθενείς με δύο ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου - όπως κάπνισμα, υπέρταση, οικογενειακό ιστορικό ή ασθενείς μεγάλης ηλικίας - το όριο της LDL χοληστερόλης είναι 100 mg/dl ή χαμηλότερα και για τους ασθενείς μετρίου κινδύνου η LDL χοληστερόλη θα πρέπει να είναι κάτω από 115 mg/dl.