Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Η συμβολή των Κωσταραζινών στον Μακεδονικό Αγώνα.

 Για την συμβολή των Κωσταραζινών στον Μακεδονικό Αγώνα αναφέρθηκε σήμερα ο εκπαιδευτικός κύριος Σμπόνιας Βασίλειος στον Πανηγυρικό της Ημέρας. 

Διαβάστε εδώ και εδώ τα άρθρα του kostarazi24 για τον Μακεδονικό Αγώνα.


Μεταξύ άλλων ο κύριος Σμπόνιας ανέφερε στον λόγο του:
     «Το 1903 συγκροτήθηκε η Μακεδονική Φιλική Εταιρεία και το 1904 ιδρύεται στην Αθήνα το «Μυστικό Ελληνικό Μακεδονικό Κομιτάτο», που στρατολογούσε εθελοντές και τους έστελνε στη Μακεδονία για να ενισχύσει τον Αγώνα. Τον ίδιο χρόνο ο Παύλος Μελάς, αξιωματικός του Ελληνικού στρατού, κατάρτισε αντάρτικο σώμα από Έλληνες αξιωματικούς και μπήκε στη Μακεδονία με το ψευδώνυμο Μίκης Ζέζας. Αρχίζει αμέσως τον αγώνα εναντίον των Βουλγάρων. Παντού γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό.
      Το Παλιό Κωσταράζι αποτέλεσε καταφύγιο για τα ελληνικά αντάρτικα σώματα των Μακεδονομάχων κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα, λόγω έλλειψης βουλγαρικής επιρροής και χωρίς κανένα φόβο προδοσίας από τους κατοίκους του χωριού.
      Ο Μελάς διέρχεται για τρίτη φορά την ελληνοτουρκική μεθόριο στις 27 Αυγούστου 1904 ως αρχηγός ενός σώματος 30 ανδρών, μεταξύ των οποίων οι Λ. Πύρζας, Α. Δικώνυμος, Λ. Βρανάς, Γ. Βολάνης και Ι. Καραβίτης. Μετά από 10 ημέρες πορεία, με πολλές δυσκολίες  και μετά από προδοσία από έναν οδηγό του, καταφέρνει να φτάσει στο Κωσταράζι. Έτσι, στις 8 Σεπτεμβρίου του 1904, ο Παύλος Μελάς φθάνει με τους άνδρες του εκεί , όπου θα φιλοξενηθούν για δύο ημέρες για να συνεχίσουν την πορεία τους. Μάλιστα, ο Παύλος Μελάς σε επιστολή του προς την γυναίκα του Ναταλία Δραγούμη (9 Σεπτεμβρίου 1904), κάνει ειδική αναφορά για την ασφάλεια του Κωσταραζίου και την εμπιστοσύνη των κατοίκων του. »