Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Το Χριστουγεννιάτικο διατροφικό δίλημμα: Κουραμπιές ή Μελομακάρονο;

Γράφει η διατροφολόγος Μπέλλου Β. Ελένη

Η ομορφότερη περίοδος του χρόνου έφτασε και σε κάθε ελληνικό σπίτι, τα  χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα έχουν την τιμητική τους.

Οι επιλογές πολυάριθμες, ωστόσο ξεχωριστή θέση στις γευστικές προτιμήσεις όλων και όχι άδικα, κατέχουν τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Προκειμένου να καταναλωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια αυτών των  παραδοσιακών γλυκών, μικροί και μεγάλοι, αναζητούν την πιο υγιεινή επιλογή.

Ας δούμε αναλυτικά τη θρεπτική και θερμιδική αξία του καθενός:


Μελομακάρονο

Η συνηθέστερη εκδοχή του μελομακάρονου αποτελείται από: 

• Ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ωφέλιμα για τον οργανισμό καθώς και αντιοξειδωτικές ουσίες. 

• Μέλι, που είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β,  βιταμίνη C και αλλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και νάτριο που το καθιστούν ιδιαίτερα θρεπτικό.

• Καρύδια, τα οποία περιέχουν απαραίτητα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

• Ζάχαρη, η οποία το μόνο που προσφέρει, εκτός από την ευχάριστη γεύση είναι κενές θερμίδες.

• Μπαχαρικά, όπως κανέλα ή γαρύφαλλο που εκτός από τα υπέροχα αρώματα, προσφέρουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.

• Θερμιδική Αξία: 120 θερμίδες/ 30γρ


Κουραμπιές

Η συνηθέστερη εκδοχή του κουραμπιέ αποτελείται από:

• Βούτυρο, του οποίου η σύσταση περιλαμβάνει κυρίως κορεσμένα λιπαρά οξέα και η συχνή κατανάλωση τους, έχει συσχετιστεί με αυξημένη χοληστερόλη στο αίμα και καρδιακά νοσήματα.

• Ζάχαρη, η οποία το μόνο που προσφέρει, εκτός από την ευχάριστη γεύση είναι κενές θερμίδες. 

• Αμύγδαλα, που αποτελούν μια εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βιταμίνης Ε. 

• Αυγό, μια από τις σημαντικότερες πηγές πρωτεΐνης, ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, σίδηρο, ιώδιο και φώσφορο καθώς και βιταμινών όπως Α, D, και E και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

• Θερμιδική Αξία: 150 θερμίδες/ 30γρ

Παρατηρούμε λοιπόν, ότι η θερμιδική τους αξία δεν έχει μεγάλη διαφορά, όμως η θρεπτική αξία στα μελομακάρονα υπερτερεί με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και καλύτερη ποιότητα συστατικών, όπως είναι το μέλι και το ελαιόλαδο, σε σχέση με το βούτυρο που εμπεριέχεται στους κουραμπιέδες. Η ζάχαρη βέβαια, αποτελεί κοινό παρονομαστή και για τα δύο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι συνταγές καθώς και το μέγεθος ποικίλουν, αλλάζοντας έτσι σημαντικά τη σύσταση σε θερμίδες καθώς και σε θρεπτικά συστατικά.

Δεν έχει νόημα τις γιορτινές αυτές μέρες να στερηθείτε το αγαπημένο σας φαγητό. Ένα γλυκό ή ένα φαγητό, δεν είναι ικανά να αυξήσουν το σωματικό μας βάρος, αρκεί το σύνολο της διατροφής μας να είναι καλό. 

Εάν τύχει και φάτε λίγο παραπάνω, δεν χρειάζεται να “τιμωρήσετε” τον εαυτό σας με ακραίες συμπεριφορές. Επιστρέψτε κανονικά την επόμενη μέρα στο διατροφικό σας πλάνο. Η απόλαυση του φαγητού είναι σημαντική στη ζωή.

Κρατείστε ζωντανά τα έθιμα!

Καλές γιορτές με υγεία και αγάπη!