Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Aνακαλύψτε τα γλυπτά: H Aναθηματική στήλη πεσόντων Κωσταραζινών στην Μικρά Ασία. (Φωτό)

Στην κεντρική πλατεία του Νέου Κωσταραζίου βρίσκεται, μεταξύ άλλων, η αναθηματική στήλη στην μνήμη των πεσόντων κατοίκων του Κωσταραζίου κατά την διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας 1919 - 1922.


Το εν λόγω μνημείο, αρχικά ήταν τοποθετημένο στην πλατεία καφενείων στο Παλαιό Κωσταράζι, προς τιμήν των κατοίκων του χωριού, οι οποίοι συμμετείχαν στην Μικρασιατική Εκστρατεία και πλήρωσαν με την ζωή τους το τίμημα του πολέμου.

Χαρακτηριστική είναι και η επιγραφή: ''Η κοινότης Κωσταραζίου, ανήγειρεν εις μνήμην των κάτωθι ενδόξως πεσόντων κατά τους πολέμους 1919 - 1922 ηρωικών τέκνων κοινότης Κωσταραζίου εν Μικρά Ασία εξαφανισθέντων.''

Οι κάτοικοι, μετά το ολοκαύτωμα του Παλαιού Κωσταραζίου από τους Ναζί ως αντίποινα το 1944 και κατά την δημιουργία και εγκατάσταση στο Νέο πλέον Κωσταράζι, δεν ξέχασαν τους ηρωικούς συγχωριανούς τους και αφού οι φλόγες των Γερμανών δεν κατάφεραν να καταστρέψουν την μαρμάρινη στήλη, την μετέφεραν στον νέο οικισμό και τοποθετώντας την στην νέα τους πλατεία.

22 χρόνια μετά την εγκατάσταση της αναθηματικής στήλης στο Παλαιό Κωσταράζι θα μεταφερόταν και αυτοί με όλο το χωριό στη νέα του θέση.

Κι ότι δεν κατάφερε να κάνει ο χρόνος και η μανία των κατοχικών δυνάμεων, χρόνια μετά βανδαλίστηκε και έσπασε στην κορυφή του, τα ''τραύματα'' του οποίου είναι εμφανή, καθώς περισυλέχθηκε και εν τέλη επιδιορθώθηκε και επανατοποθετήθηκε στην πετρόκτιστη τετράγωνη η βάση του.

Η μαρμάρινη αναθηματική στήλη, στο κάτω μέρος της και στη δεξιά πλευρά, αναγράφει και το όνομα του Ανδρέα Ρ. Μότσιου που ήταν και ο δωρητής.


Tα αναγραφόμενα ονόματα των Κωσταραζινών, που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος στα χώματα της Μικράς Αασίας:

Τόμος Θωμάς του Πάντου

Τζάτζης Αργύρης του Γεωργίου

Βολογιάννης Δημήτριος του Ιωάννη

Τζήκας Αριστείδης του Ζήση

Έξαρχος Θωμάς του Γεωργίου

Πασβάτης Ναούμ του Δημητρίου

Γκόσδας Ναούμ του Ιωάννη

Νατσούλης Νικόλαος του Δημητρίου

Μπάνγκος Θωμάς του Πανταζή

Τσούγκος Κωσταντίνος του Ιωάννου

Μπέλλος Κωσταντίνος του Ιωάννου

Έξαρχος Κωσταντίνος του Γεωργίου

Τσιτσής Δημήτριος του Κωσταντίνου