Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

Παλαιό Κωσταράζι - O Άγιος Προκόπιος στην καταπράσινη ''καρδιά'' της Τζιουτζιουλίγκας. (Φωτό)


8 Ιουλίου σήμερα και η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη του Αγίου Προκοπίου.


Η σημερινή εορτή μας δίνει την ευκαιρία να αναφερθούμε στο ομώνυμο εξωκλήσι έξω από το Παλαιό Κωσταράζι.

Το πέτρινο εξωκλήσι του Άη Προκόπ', όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο τοπικό ιδίωμα, βρίσκεται χτισμένο μέσα στην καρδιά του καταπράσινου δάσους της Τζιουτζιουλίγκας, ενώ λόγο της πυκνής κόμης των δέντρων δεν διακρίνεται εύκολα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η πρόσβαση είναι δυνατή μέσα από το μονοπάτι που ξεκινά από το παλιό τυροκομείο λίγο πιο κάτω από τον δρόμο που οδηγεί στο μαρτυρικό χωριό.

Η χρονική τοποθέτηση της οικοδόμησης της εκκλησίας δεν μπορεί να οριστεί σε κάποια συγκεκριμένη χρονιά, ωστόσο πιθανολογείται ότι ανήκει στην χρονική περίοδο λίγο μετά την ίδρυση του Παλαιού Κωσταραζίου.

Αξιοσημείωτο γεγονός, όπως αναφέρει και ο Ιωάννης Τόλιος στο βιβλίο του, Παλαιό Κωσταράζι (Ιστορία - Λαογραφία), είναι ότι ο Άγιος Προκόπιος μαζί με τον Προφήτη Ηλία, την Αγία Άννα και την Αγία Παρασκευή, δηλαδή τα υπόλοιπα εξωκλήσια της περιοχής ευρίσκονται σχεδόν σε απόλυτο συμμετρικό σχήμα σταυρού, όπου μέσα στο περίγραμμα των κορυφών του, βρίσκεται το μαρτυρικό χωριό.

Ο Άγιος Προκόπιος είναι ο πολιούχος της πόλης των Τιράνων.




* Η 2η φωτογραφία της ανάρτησης ανήκει στην cyberotsarka.gr και απεικονίζει το εξωκκλήσι και το παλιο τυροκομείο από τον δρόμο που οδηγεί στο χωριό.