Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Δήμος Άργους Ορεστικού - Yποχρεωτικός καθαρισμός οικοπέδων αλλιώς... πρόστιμο.

Ενόψει της αντιπυρικής περιόδου η οποία διαρκεί από 1η Μάϊου 2023 έως και 31η Οκτωβρίου 2023...


 ο Δήμος Άργους Ορεστικού ενημερώνει ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ 1301/18-03-2022/Β οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, υποχρεούνται μέχρι την 30η Απριλίου, να προβούν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Πιο συγκεκριμένα υποχρεούνται να προβούν:

  1. Στην υλοτόμηση και απομάκρυνση ξερών, σπασμένων κλαδιών και δέντρων καθώς και κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς.
  2. Στην απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ξερά χόρτα-ζιζάνια, φυλλοστρώματα και πεσμένα ξερά κλαδιά.
  3. Στο κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθαίας διαμέτρου (περίπου 1,5μ) και το 50% της κόμης του.
  4. Στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καύσιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των αναφερόμενων χώρων.
  5. Στην συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Υπογραμμίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των πολιτών στην εκπλήρωση της υποχρέωσης καθαρισμού, καθώς και σε περίπτωση αυτεπάγγελτου καθαρισμού από τον Δήμο, επιβάλλεται πρόστιμο.