Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

Ένας Κωσταραζινός θυμάται για την επιστράτευση του '74.

Τριάντα εννέα (39) χρόνια συμπληρώνονται από την επιστράτευση της 20ης Ιουλίου του 1974. Επίκεντρο της επιστράτευσης στο νομό Καστοριάς υπήρξε το Κωσταράζι...

όπου σύμφωνα με μαρτυρίες παρουσιάστηκαν συνολικά σε όλη τη διάρκειά της περίπου 15.000 στρατιώτες! Ο Στέργιος Λάϊος, που διατηρούσε εκείνη την εποχή ένα μικρό καφενείο, θυμάται:

"Όλος ο κόσμος του Κωσταραζίου, γιόρταζε στον Αϊ 'Λια (εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στο Παλιό Κωσταράζι)

Μόλις έμαθαν τα νέα της επιστράτευσης, παράτησαν όλα τα πράγματά του στο χώρο που βρίσκεται το Εξωκλήσι ακόμη και τα μισοψημένα αρνιά στις σούβλες. 

Την ίδια μέρα, φτάνουν χιλιάδες κόσμου απ' όλη την Ελλάδα. Οι οικογένειες του χωριού, πρόσφεραν φαγητό, είδη ρουχισμού αλλά και κουβέρτες. 

Οι γυναίκες του Κωσταραζίου. έψηναν ασταμάτητα ψωμί στους φούρνους για όλο το διάστημα της επιστράτευσης, ενώ εκατοντάδες φιλοξενούνταν τη νύχτα σε σπίτια, κάτι που δεν ξέχασαν ποτέ αυτοί οι άνθρωποι".

Ο Στέργιος Λάϊος, εξέφρασε όμως το παράπονο ότι 39 χρόνια μετά, η επίσημη πολιτεία δεν αναγνώρισε ποτέ αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια και προσφορά των Κωσταραζινών, έστω και με μια καλή κουβέντα ή αναφορά.


* Φωτογραφία: Έλληνες στρατιώτες Τάγματος Εθνοφυλακής Κύπρου κατά την περίοδο της εισβολής των Τούρκων.

Πηγή: antennes.gr