Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Σήμερα λέμε «Stop στην ενδοσχολική βία»: Γονείς και εκπαιδευτικοί μείνετε δίπλα στο παιδί.

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. 


Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού αποτελεί μορφή επιθετικής συμπεριφοράς που εμφανίζεται στο σχολείο, με σοβαρές επιπτώσεις για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου, καθώς επίσης επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τη διαδικασία μάθησης.

Όταν μιλάμε για σχολικό εκφοβισμό αναφερόμαστε στην εσκεμμένη, συστηματική και επαναλαμβανόμενη βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ενός μαθητή σε έναν άλλον, με σκοπό την επιβολή και πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου του τελευταίου. 
Οι μορφές που μπορεί να πάρει ο σχολικός εκφοβισμός είναι πολλές. 
Ο φυσικός τραυματισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιο παιδί, οι γροθιές, οι τρικλοποδιές, τα χτυπήματα με αντικείμενα, τα τσιμπήματα και οι δαγκωνιές, αποτελούν μορφή σωματικού εκφοβισμού. 

Ο εκβιασμός με σκοπό την απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων ακόμα και φαγητού από μαθητή είναι μία άλλη μορφή ενδοσχολικής βίας. 
Πολλά κρούσματα σχολικού εκφοβισμού υπάρχουν επίσης στο διαδίκτυο. Η ηλεκτρονική αυτή μορφή εκφοβισμού αφορά την αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των υπηρεσιών MMS και SMS που παρέχουν επίσης τα κινητά τηλέφωνα και το Facebook. 

Η ρατσιστική διάκριση των παιδιών από άλλες ομάδες συνομήλικων ή μη εντός του σχολικού περιβάλλοντος και ασκείται μέσω της διάδοσης αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της οικονομικής κατάστασης υφίσταται σε μεγάλο ποσοστό στα ελληνικά σχολεία. 

Η ενδοσχολική βία πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα αλλάζοντας το κλίμα του σχολείου, ώστε να μην αναπαράγει τη βία. Οι εκπαιδευτικοί σε συνεργασία με τον διευθυντή του σχολείου θα πρέπει να υποστηρίζουν το παιδί που εκφοβίζεται. Η συζήτηση μαζί του θα βοηθήσει το παιδί να αντιληφθεί πως σε αυτό που βιώνει δεν είναι μόνος. 

Ο εκπαιδευτικός πρέπει να είναι διαθέσιμος να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια προκειμένου να προστατέψει το κάθε παιδί από την οποιαδήποτε μορφή εκδήλωσης ενδοσχολικής βίας.Εάν έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει παιδί ή ομάδα παιδιών που ασκούν βία στο χώρο του σχολείου οφείλει να λάβει μέτρα προστασίας των μαθητών και να καλέσει τους γονείς των παιδιών που ακούν βία όσο και τους γονείς των θυμάτων από την ενδοσχολική βία. 

Αν το παιδί σας έχει πέσει θύμα ενδοσχολικής βίας συνεργαστείτε στενά με το σχολείο για να πληροφορηθείτε για την έκταση και τη σοβαρότητα του περιστατικού καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισής του. 

Προσπαθήστε να παρέχετε στο παιδί σας υποστήριξη και ασφάλεια, χωρίς να το κατακρίνετε και να νιώθει ότι ευθύνεται το ίδιο για την εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς. Μην μένετε αμέτοχοι αλλά παρακολουθείτε την εξέλιξη της κατάστασης στο σχολείο αλλά και την υγεία του παιδιού σας. Πολλές φορές η ενδοσχολική βία που υφίσταται το παιδί σας μπορεί να του προκαλέσει ψυχοσωματικά συμπτώματα. 

Πιο συγκεκριμένα, αν το παιδί σας παραπονιέται για μεγάλο χρονικό διάστημα ότι έχει σωματικούς πόνους, αν παρατηρείτε ότι έχει δυσκολίες στον ύπνο ή αν αρνείται επίμονα να πάει στο σχολείο, επισκεφτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας για παιδιά.