Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Γκανάζ σοκολάτας με κραμπλ από φουντούκι & σάλτσα τριαντάφυλλο για την εορτή των ερωτευμένων από τον Σεφ Χρ. Καραντώνη.

Ο Κωσταραζινός σεφ της ομάδας του εστιατορίου ''Τre.'' (Θεμιστοκλή Σοφούλη 57, Καλαμαριά), Xρήστος Καραντώνης, μοιράζεται μαζί μας μια συνταγή επιδορπίου, για να ''γλυκάνετε'' το ταίρι σας, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου. 









Γκανάζ σοκολάτας με κραμπλ από φουντούκι & σάλτσα από τριαντάφυλλο, γιατί ο έρωτας περνάει από το στομάχι.



Για την γκανάζ σοκολάτας θα χρειαστείτε:

  1. 250γρ κουβερτούρα 
  2. 250γρ κρέμα γάλακτος 
  3. 50γρ μέλι 
  4. 1κτγ στιγμιαίο καφέ

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ σπάμε τη κουβερτούρα σε κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος, το μέλι και τον στιγμιαίο καφέ.

Μόλις ζεσταθεί η κρέμα, προσθέτουμε σταδιακά στη σοκολάτα μέχρι να ομογενοποιηθεί και στο τέλος ρίχνουμε 10 γρ βούτυρο για να πάρει λάμψη η γκανάζ. 

Φορμάρουμε και βάζουμε στο ψυγείο.



Για το κραμπλ φουντουκίου θα χρειαστείτε:

  1. 200γρ φουντούκι φιλέ
  2. 25γρ αλεύρι 
  3. 75γρ ζάχαρη 
  4. 30γρ μέλι 
  5. 25γρ βούτυρο 
  6. 50γρ κρέμα γάλακτος 
Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το φιλέ φουντούκι. 

Σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ό
ταν πάρουν βράση τα υλικά στο κατσαρολάκι, τα ρίχνουμε στο μπολ και αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί. 

Σε ένα ταψί με λαδόκολλα, απλώνουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (αέρα) για 12 λεπτά  στους 170 βαθμούς.




Για την σάλτσα τριαντάφυλλο θα χρειαστείτε:
  1. 125γρ γάλα
  2. 125γρ κρέμα γάλακτος 
  3. 50γρ ροδόνερο 
  4. 50γρ ζάχαρη 
  5. 3 κρόκους αυγού
Εκτέλεση

Σε ένα σκεύος ''αφρατεύουμε'' τη ζάχαρη με τους κρόκους. 

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Όταν πάρουν βράση, ρίχνουμε το ροδόνερο μέσα και ανακατεύουμε. 

Περνάμε όλο το μείγμα ξανά στο κατσαρολάκι μέχρι να αρχίσει να δένει ελαφρά (αν έχουμε θερμόμετρο πρέπει να φτάσει το μείγμα στους 82 βαθμούς), έπειτα αφαιρούμε από τι φωτιά και κρυώνουμε σε άλλο σκεύος.


Τρόπος σερβιρίσματος

Σαν βάση χρησιμοποιούμε το κραμπλ και από πάνω του τοποθετούμε τη γκανάζ.

Τη σάλτσα τριαντάφυλλο μπορούμε είτε να την περιχύσουμε πάνω στη γκαναζ, είτε δίπλα από αυτή, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία.