Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Μπακαλιάρος σκορδαλιά για την εορτή της 25ης Μαρτίου από τον Σεφ Χρήστο Καραντώνη.

Η... ψαροφαγία της ημέρας συνδέεται άρρηκτα με την θρησκευτική μας παράδοση, η οποία  την επιτρέπει μέσα στη νηστεία της Σαρακοστής.

Έτσι, την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, κατά την οποία έχει καθιερωθεί και ο εορτασμός της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά έχει την τιμητική του/

Γι' αυτό λοιπόν σας παρουσιάζουμε την συνταγή του Σεφ Χρήστου Καραντώνη που μας την παραχώρησε.

Για να δούμε τι υλικά θα χρειαστούμε!

2 φύλλα ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
λίγο αλεύρι για το πανάρισμα

Για το κουρκούτι

260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ. γλ. κοφτά μπέικινκ πάουντερ
3/4 κ. γλ. αλάτι
1/2 κ. γλ. ζάχαρη
330 ml μπύρα παγωμένη
30 ml ούζο
2 παγάκια

Εκτέλεση


Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή σύρμα. Προσθέτουμε την μπύρα και το ούζο και ανακατεύουμε με σύρμα το αραιό κουρκούτι. Στο τέλος ρίχνουμε τα δύο παγάκια. 

Βάζουμε το κουρκούτι για λίγο στο ψυγείο να γίνει δροσερό. 

Ζεσταίνουμε το τηγάνι και ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο πρέπει να καλύπτει το φιλέτο του μπακαλιάρου μέχρι τη μέση του.

Ανακατεύουμε καλά το κουρκούτι. Βουτάμε ένα κομμάτι ψάρι σε λίγο αλεύρι και το τινάζουμε καλά να φύγει το περιττό. Το βουτάμε στο κουρκούτι. Το κρατάμε λίγο πάνω από το μπολ, για να στραγγίσει το περιττό κουρκούτι. Το τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο. 

Η θερμοκρασία του λαδιού πρέπει να είναι μέτρια προς δυνατή. Αφήνουμε να ροδίσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά και γυρίζουμε το φιλέτο μπακαλιάρου να τηγανιστεί και από την άλλη.

Αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει το περιττό λάδι. Δεν τηγανίζουμε ταυτόχρονα πολλά κομμάτια ψάρι για να κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία του λαδιού. 

Συμβουλή (!): Όταν βάζουμε πολλά κομμάτια, πέφτει η θερμοκρασία του, και αντί να τηγανίζεται και να κάνει κρούστα, σιγοβράζει στο λάδι. 


Για την σκορδαλιά:

Υλικά

6-7 πατάτες
4-5 σκελίδες σκόρδο
1/2 λεμόνι (χυμός)
3 κ.σ. ξίδι από κρασί
1 ½ φλ. ελαιόλαδο και σπορέλαιο ανάμεικτο
αλάτι

Εκτέλεση

Για τη σκορδαλιά με πατάτα, καθαρίζουμε πρώτα, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες καρέ. 

Τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά έως ότου να μαλακώσουν, τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε στο μίξερ. Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές. 

Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο (σε όποια μορφή θέλουμε, ψητό, αλεσμένο σε λάδι, πελτές σκόρδου), το λεμόνι και το ξίδι. 

Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο.


''Καλή επιτυχία & καλή σας όρεξη!!!''