Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως - Η σημασία του εορτασμού της.

Γράφει ο Δημήτριος Γ. Παπατζήμος, εκπαιδευτικός

Διανύοντας την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Αγία μας εκκλησία, καλώς έχει τοποθετήσει και θεσπίσει, τον εορτασμό σημαντικών και μεγάλων γεγονότων, όπως και ιερών προσώπων.

Έτσι, θυμόμαστε την άρρηκτη σχέση των Ορθοδόξων Χριστιανών με εκείνους που θυσιάστηκαν και μεγαλούργησαν πνευματικά από τα πρώτα χρόνια μέχρι και σήμερα.

Για τον λόγο αυτό λοιπόν, θέσπισε την Γ' Κυριακή των Νηστειών, ακριβώς στο μέσο αυτής της περιόδου να εορτάζει το Ιερόν Σύμβολο του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, το σύμβολο των παθών μα και της Αναστάσεως. 

Μας προβάλλει το Ξύλον του Σταυρού, για να μας ενισχύσει πνευματικά, να μας τονώσει την αίσθηση της αντοχής και να μας βοηθήσει να φτάσουμε στην ζωηφόρο Ανάσταση του Κυρίου μας.

Ο Σταυρός, είναι για μας τους Χριστιανούς, το όπλο κατά του Διαβόλου, είναι το νικητήριο έναυσμα του μη αποθανείν, γι' αυτό κι ο κάθε Χριστιανός το αγγίζει στο σώμα και την ψυχή του συνεχώς, προβάλλοντάς Τον και κάνοντάς Τον με αίσθημα πίστης και αγάπης.

Η κάθε εκκλησία θα στολίσει το Τίμιο Σύμβολο της Αναστάσεως με λουλούδια και την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, θα τον περιφέρει μέσα στους ναούς δείχνοντας σε κάθε Χριστιανό το μέσο της Σωτηρίας, της αιωνιότητας και της του παραδείσου χορηγίας. 

Ο κάθε πιστός. θα πάρει και ένα λουλούδι το οποίο θα εναποθέσει στο καντήλι του για το καλό ριζικό του σπιτιού και την υγειά της οικογένειας.

Σε πολλά μέρη της πατρίδος μας και όχι μόνο, στολίζουν τον Σταυρό Του Εσταυρωμένου που βρίσκεται στο Ιερό Βήμα, με λουλούδια και βασιλικό και παραμένει στο μέσο της Εκκλησίας για μια ολόκληρη βδομάδα.

Οι πιστοί έχοντας αποδώσει στα λουλούδια, θαυματουργικές ικανότητες κι έτσι τα παίρνουν πάνω από το Σταυρό και τα προσκομμίζουν σε αρρώστους ή ακόμη και σε γυναίκες ο οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην τεκνοποίηση, ενώ άλλοι παίρνουν ένα κομμάτι βασιλικό και το αφήνουν στους τάφους των κεκοιμημένους τους.