Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Λόγος & Αντίλογος: Το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Κωσταράζι.

Άρθρο του συνταξιούχου καθηγητή Γεωπονίας ΑΠΘ, Γεωργίου  Α. Δαουτόπουλου στην Καστοριανή εφημερίδα ΟΔΟΣ

Το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Κωσταράζι

Κύριε Διευθυντά, 

Διάβασα με έκπληξη την αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  Άργους Ορεστικού στην αδειοδότηση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 105 MW. 

Ο Δήμος, από ότι διαβάζω, πρωτοστατεί στη διάδοση των ΑΠΕ και πολύ καλά κάνει και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για πολλούς άλλους Δήμους της Περιφέρειας και της χώρας.

Το σκεπτικό της άρνησης είναι εκείνο που μου δημιούργησε ακόμη περισσότερους προβληματισμούς και σπεύδω να τους εκφράσω. Αν σημαντικό μέρος της έκτασης όπου θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο  ανήκει στο Δήμο, αυτό από μόνο του αρκεί για την άρνηση αδειοδότησης. 

Και στην περίπτωση που οι τίτλοι όντως ανήκουν στον Δήμο, εγώ θα πρότεινα να ζητήσει ο Δήμος συμμετοχή στο υπό εκτέλεση φωτοβολταϊκό πάρκο. 

Η αναφορά σε δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις από το φωτοβολταϊκό πάρκο  μού φαίνονται υπερβολικές, αν όχι ανυπόστατες. Αδυνατώ να κατανοήσω, παρά τη Γεωτεχνική μου ιδιότητα, τη δυσμενή επίδραση στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή από την εκπεμπόμενη θερμότητα του φωτοβολταϊκού πάρκου και τα σοβαρά προβλήματα που θα προκαλέσει στις πηγές υδροληψίας! 

Ο Δήμος πλήρωσε ακριβά και θα συνεχίσει να πληρώνει στο μέλλον από τα απόβλητα των μονάδων εκτροφής και επεξεργασίας δερμάτων από γουνοφόρα ζώα και εκεί πρέπει να στρέψει την προσοχή του με συνεχείς μετρήσεις. 

Δεν γίνεται καμιά αναφορά στην ποιότητα του εδάφους στο οποίο θα εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο και το οποίο πρέπει να αποτελεί τον κύριο παράγοντα αξιολόγησης στη διαδικασία έγκρισης. Αν πρόκειται για εύφορη γη και χωρίς κανένα άλλο λόγο συμφωνώ στη μη αδειοδότηση του φωτοβολταϊκού πάρκου. 

Δόξα τω Θεώ, έχουμε στη χώρα μας τεράστιες εκτάσεις άγονης γης και δεν πρέπει για κανένα λόγο να μειώνουμε τις γεωργικές εκτάσεις που είναι οι μόνες που μπορούν να μας εξασφαλίσουν τη διατροφική ασφάλεια. 

Και ένα τελευταίο. Αφού έχουμε ως επίσημη πολιτική την προσέλκυση ξένων επενδύσεων γιατί αρνούμαστε να υποδεχθούμε μια επένδυση που μάλιστα δεν είναι ρυπογόνος και προέρχεται από χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Βέβαια, ο Δήμος Άργους Ορεστικού θα δικαίωνε την πολύ σωστή στρατηγική επιλογή του, αν προχωρούσε στη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με συμμετοχή των δημοτών του. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα είχαμε ανάγκη των ξένων επενδύσεων και όλα τα οφέλη θα μοιράζονταν στα μέλη της τοπικής κοινωνίας. 


Γεώργιος  Α. Δαουτόπουλος 

σ. Καθηγητή Γεωπονίας ΑΠΘ

info@daoutop.gr

odos-kastoria.gr