Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Aνακαλύψτε τα γλυπτά: Γεώργιος Τσόντος - καπετάν Βάρδας. (Φωτό)

Στην κεντρική πλατεία του Νέου Κωσταραζίου στέκεται, μεταξύ άλλων, η προτομή του Μακεδονομάχου Γεώργιου Τσόντου ή αλλιώς καπετάν Βάρδα.

Σε πετρόκτιστο βάθρο, στο οποίο πλέον δεν υπάρχει η μαρμάρινη επιγραφή, η τοποθετημένη μπρούτζινη προτομή, παρουσιάζει ρεαλιστικά τον στρατιωτικό από την Κρήτη, ντυμένο με την στολή των Μακεδονομάχων, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την δράση και τον ηρωισμό του στον Μακεδονικό Αγώνα στην ευρύτερη περιοχή. 

Αξίζει να αναφερθεί και ο λόγος που επιλέχθηκε να στηθεί η προτομή του συγκεκριμένου Μακεδονομάχου στην πλατεία, καθώς ο καπετάν Βάρδας είχε σαν ορμητήριο το Παλαιό Κωσταράζι, με χαρακτηριστικότερο περιστατικό την έφοδο των Οθωμανών κι ενώ στην εκκλησία του υπήρχαν 250 Μακεδονομάχοι, ο Μητροπολίτης Καστοριάς Γερμανός Καραβαγγέλης και ο ίδιος ο Βάρδας (σχετικά εδώ).


Άγνωστος παραμένει ο δημιουργός της προτομής καθώς δεν αναγράφεται σε κάποιο σημείο επάνω της οποιαδήποτε πληροφορία όπως συνηθίζεται. 

Γεννήθηκε στο χωριό Ασκύφου της επαρχίας Σφακίων το 1871 και πατέρας του ήταν ο καπετάν Τσόντος Λάμπης που διακρίθηκε στην επανάσταση του 1866 σε μάχες όπως η Μάχη του Καλονύκτη Ρεθύμνου.

Το 1888 εισήλθε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και ορκίστηκε το 1893 ανθυπολοχαγός πυροβολικού. 


Έλαβε μέρος στην Κρητική Επανάσταση του 1897-1898 καθώς και στον Μακεδονικό Αγώνα. Στην Μακεδονία μαζί με Κρήτες εθελοντές έλαβε μέρος σε επιχειρήσεις στις περιοχές Κορεστίων Καστοριάς-Φλώρινας-Μοναστηρίου. 

Το ψευδώνυμο καπετάν Βάρδας του δόθηκε κατά την δράση του στον Μακεδονικό Αγώνα.