Παρασκευή 6 Μαΐου 2022

Η σφαγή της Κλεισούρας στη Μηχανή του Χρόνου και τα γυρίσματα αναπαράστασης στο Παλαιό Κωσταράζι. (Φωτό & βίντεο)

Ξύπνησαν μνήμες στο Παλαιό Κωσταράζι και ζωντάνεψαν τα μαρτυρικά γεγονότα.

Εδώ και μήνες οι συντελεστές της γνωστής τηλεοπτικής εκπομπής ''Μηχανή του χρόνου'', κατέγραφαν μαρτυρίες τόσο επιζώντων κατοίκων της Κλεισούρας όσο και ιστορικών για την παρουσίαση του εγκλήματος της Σφαγής της Κλεισούρας με 20 νεκρούς από τα γερμανικά αντίποινα το 1944.

Μέσα στα πλαίσια του επεισοδίου στις 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν επίσης συνεντεύξεις επιζώντων του Ολοκαυτώματος του Κωσταραζίου καθώς και γυρίσματα σκηνών που αναπαριστούσαν τα φρικιαστικά γεγονότα των αντιποίνων στους δύο μαρτυρικού τόπους.

Στα γυρίσματα τα οποία πραγματοποιήθηκαν στο Παλαιό Κωσταράζι, συμμετείχαν με ρούχα εποχής και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωσταραζίου.

Στο επεισόδιο της ερχόμενης Δευτέρας  9 Μαΐου στις 21.00 το βράδυ στο Cosmote History, θα προβληθεί η Σφαγή της Κλεισούρας από το 7ο Σύνταγμα των SS του Καρλ Σύμερς.

Σε αυτό το επεισόδιο οι σκηνές έχουν γυριστεί στα ερειπωμένα πετρόκτιστα σπίτια του Παλαιού Κωσταραζίου.

Σε επικοινωνία που ήρθε η παραγωγή της εκπομπής, με μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου έτσι ώστε να μην υπάρξει παρανόηση, ενώ αρχικά το επεισόδιο θα περιελάβανε και το χρονικό του Ολοκαυτώματος του Κωσταραζίου, λόγω περιορισμένου χρόνου αυτό δεν θα γίνει.

Ωστόσο, οι μαρτυρίες των επιζώντων μαζί με τις αναβιωματικές σκηνές του χρονικού της καταστροφής θα προβληθούν σε νέο επεισόδιο, μαζί με άλλα μαρτυρικά χωρία και έχοντας έτσι, τη δυνατότητα να προβληθεί το Ολοκαυτώματα της 13ης Απριλίου 1944 χωρίς χρονικούς περιορισμούς και όπως του αξίζει με σεβασμό στη μνήμη των αδίκως εκτελεσθέντων και εκτοπισμένων Κωσταραζινών.