Κυριακή 30 Απριλίου 2023

1944 - 2023: 79 χρόνια ιστορικής μνήμης και τιμής του Ολοκαυτώματος Μαρτυρικού Κωσταραζίου. (Φωτό)


Ημέρα μνήμης, τιμής και συγκίνησης ήταν το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 στο Παλαιό Κωσταράζι, στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μνήμης για τα 79 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Μαρτυρικού οικισμού.


Πλήθος κόσμου συμμετείχε από το πρωί στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου Κωσταραζίου, ιερουργούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλίνικου.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Μαρτυρικής Μνήμης από τον Σεβασιμώτατο Μητροπολίτη Καστορίας κ. Καλλίνικο και τον Δήμαρχο Άργους Ορεστικού, Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου.

Μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, μίλησε ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού οπού αναφέρθηκε στην θηριωδία που υπέστη ο οικισμός του Κωσταραζίου από τον κατακτητή και στην μνήμη που πρέπει να μείνει άσβεστη σε όλους μας. 

Επίσης, στον λόγο του, ο κύριος Κεπαπτσόγλου ευχαρίστησε ονομαστικά, όλους όσους κοπίασαν ώστε να συγκεντρωθούν τα ιστορικά τεκμήρια και μαρτυρίες, έτσι ώστε ο οικισμός να χαρακτηριστεί Μαρτυρικός με προεδρικό διάταγμα το 2017. Τέλος, ευχαρίστησε τον ''ακούραστο'' όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εφημέριου του Κωσταραζίου πατήρ Δημήτριο Συκόπουλο, τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου κο Λαμπίδη, τον Σύλλογο Γυναικών ''Διαμαντόνυφη''.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία έκανε στα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωσταραζίου και τον πρόεδρό του Ελευθέριο Βολογιάννη για τις δράσεις αναβίωσης εθίμων και ιστορικών γεγονότων, με ιδιαίτερη ζέση όσων αφορούν το Ολοκαύτωμα της 13ης Απριλίου 1944.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα και δάκρυα συγκίνησης όταν το τελευταίο στεφάνι που ήταν του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωσταραζίου, κατέθεσαν οι ζώντες μάρτυρες εκείνης της αποφράδας ημέρας.

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, μέχρι την ανάκρουση του Εθνικού μας ύμνου από την Φιλαρμονική Μπάντα του δήμου Άργους Ορεστικού.

Στις εκδηλώσεις Μνήμης παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Κασαπίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού, Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, Αντιδήμαρχοι και μέλη του Δ.Σ του ίδιου δήμου, οι υποψήφιοι βουλευτές με την ΝΔ στην Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, Αγνή Κανδύλη και Ζήσης Τζηκαλάγιας, οι υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην Καστοριάς, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Κώστας Γιαγκόπουλος, εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και Ελλήνων Συνελεύσεις, ο υποψήφιος δήμαρχος Καστοριάς Γρηγόρης Γρηγοριάδης ως επίτιμος Στρατηγός και εκπρόσωποι των Στρατιωτικών, Αστυνομικών και Πυροσβεστικών αρχών του τόπου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Καλλιόπη Κυριακίδου ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κωσταραζίου, Αντιδήμαρχος Καστοριάς ως εκπρόσωπος του δήμου Καστοριάς, η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Κωσταραζίου με τη σημαία του σχολείου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Κωσταραζινών Νέας Υόρκης ''Ο Άγιος Δημήτριος'', εκπρόσωποι του Συλλόγου Κωσταραζινών Θεσσαλονίκης ''Ο Σταυρός'' και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κωσταραζίου, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν επιζώντα μέλη του ολοκαυτώματος τα οποία κατέθεσαν στεφάνι καταχειροκροτημένα από το πλήθος του κόσμου.

Photo credits: Kostarazi24 / ΚastoriaFM