Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ο Κωσταραζινός εθνομάρτυρας Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Γιοβανόπουλος.

Ο αρχιμανδρίτης Άνθιμος Γιοβανόπουλος (γνωστός στη βιβλιογραφία ως Αρχιμανδρίτης Άνθιμος) ήταν Έλληνας ιερέας, αρχιμανδρίτης και ηγούμενος της Μονής Αγίου Νικολάου Σλίβενης, από το χωριό Κωσταράζι Καστοριάς.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στο Παλιό Κωσταράζι, περί το έτος 1830, o πατέρας του Ιωάννης καταγόταν από το Κωσταράζι, ενώ η μητέρα του καταγόταν από την Κορησό, τότε Γκορέντση, του καζά της Καστοριάς κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Τα πρώτα του γράμματα, τα έμαθε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και έπειτα, όταν ενηλικιώθηκε πήγε στη μονή του Αγίου Νικολάου Σλίβενης, νυν Κορομηλιάς Καστοριάς.

Εκεί εκάρη μοναχός, έγινε ηγούμενος και στην συνέχεια αρχιμανδρίτης.

Την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και ενώ ήταν ηγούμενος στη μονή, βοήθησε τα ελληνικά σώματα των Μακεδονομάχων, καθιστώντας το μοναστήρι καταφύγιο στο πόλεμο ενάντια στους Βούλγαρους κομιτατζήδες, ενώ ο ίδιος διετέλεσε πράκτορας Α΄τάξης.


Η δολοφονία και η καταστροφή του μοναστηριού

Το βράδυ της 8ης Μαρτίου 1905, το μοναστήρι πολιορκείται από βουλγάρικο σώμα κομιτατζήδων. 

Το μοναστήρι θα λεηλατηθεί, ενώ ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος, μαζί με τον Καστοριανό μοναχό Δαμιανό Χ. Τόσκο, θα φονευτούν με φριχτά βασανιστήρια. Τέλος, ο ιερός ναός και όλα τα υπόλοιπα κτίσματά του μοναστηρίου (κελιά, αποθήκες κ.λ.π.) θα πυρποληθούν.

Απ’ τη φοβερή καταστροφή, σώθηκε μόνο μία αργυρά λειψανοθήκη με οστά του Αγίου Νικολάου και άλλων Αγίων, η οποία σήμερα βρίσκεται στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Τσιρίλοβο Καστοριάς.


Απόδοση τιμών

Εκατό περίπου χρόνια μετά το μαρτυρικό θάνατο του Αρχιμανδρίτη Άνθιμου Γιοβανόπουλου, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κύριος Χριστόδουλος, τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στη Μονή Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς και προέβη στα αποκαλυπτήρια της προτομής του στο γενέθλιο χωριό του.

Η προτομή του αρχιμανδρίτη, είναι τοποθετημένη σε βάθρο στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου στο νέο οικισμό του Κωσταραζίου.

Επίσης, στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς, υπάρχει μνημείο εις μνήμην του αρχιμανδρίτη Άνθιμου και του μοναχού Δαμιανού Χ. Τόσκου.


Eπιμέλεια κειμένου: Κostarazi24 Blogspot
Με πληροφορίες από Wikipedia και fos-kastoria.blogspot.gr.