Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Η χημεία του σπαθόλαδου.

Γράφει ο Ροζ Πάνθηρας

«Επιστροφή στα φυσικά προϊόντα»«πώς να φτιάξετε το δικό σας σαπούνι»«τι έχουν μέσα τα χημικά προϊόντα και γιατί σας κάνουν κακό», είναι μόνο μερικοί τίτλοι από άρθρα που συναντούμε καθημερινά.

Θεέ μου τι παράνοια είναι αυτή που σας έχει πιάσει; Είναι η νέα μόδα; Νομίζετε δηλαδή ότι όλοι εμείς οι χημικοί είμαστε οι κακοί επιστήμονες από τα καρτούν που καθόμαστε ολομερής σε ένα εργαστήριο και ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να εξαλείψουμε το ανθρώπινο γένος; 

Ας ξεκινήσουμε με λιγότερο επιθετικό ύφος και αφήστε με να σας πω μια ιστορία… Την ιστορία της καθημερινότητας σας. 

Το πρωί ξυπνάς και πλένεις τα δόντια σου με την οδοντόκρεμα σου , πίνεις τον καφέ σου, πας στην δουλειά σου με το αυτοκίνητο ή το λεωφορείο που καίει πετρέλαιο ή βενζίνη, γυρνάς το μεσημέρι σπίτι σου να φας το φαγητό σου, το βραδύ θα πιεις το τσιπουράκι σου και θα πάρεις και ένα χαπάκι για την πίεση πριν πέσεις για ύπνο. 

Ξέρεις τι θα έκανες αν δεν υπήρχαν οι χημικοί και ήταν όλα φυσικά;  Για να δούμε πάνω στο παραπάνω παράδειγμα… 

Αντί για οδοντόκρεμα έπρεπε να τρίβεις τα δόντια σου με δυόσμο πρωί-πρωί και ναι μεν θα είχες δροσερή αναπνοή αλλά μην νομίζεις ότι σκοτώνεις και τα μικρόβια. 

Καφέ;; Θες καφέ; δεν νομίζω βλέπεις περνά χημική επεξεργασία ο καφές σου! 

Βενζίνη και πετρέλαιο για κίνηση και θέρμανση;; Δύσκολο καθώς ο ''κακός χημικός'' κάνει την διύλιση την επεξεργασία τον εμπλουτισμό και την διανομή λυπάμαι θα το πάρεις ποδαράτο σήμερα! 

Αα φαγητάκι ε;; Ξέχνα μπέικον και κρέμες γάλακτος μην μιλήσω για γλυκά καλύτερα, ότι έχει η πίσω αυλή σου στην καλύτερη των περιπτώσεων. 

Για το τσίπουρο ας γελάσω καλύτερα… Ουπς! απλή εφαρμογή, της πιο απλής διεργασίας στο ''κακό'' χημικό εργαστήριο, απόσταξη λέγεται... Φάρμακα.. αυτονόητο νομίζω ότι δεν θα υπήρχαν χωρίς την χημεία, ας μην επεκταθώ. 

Για να κάνω και τον ''δικηγόρο του διάβολου'' όμως θα επιχειρηματολογήσω και για την απέναντι πλευρά. Μπορείς να βάψεις τα μαλλιά σου με χέννα αντί για χημική βαφή μπορείς να βάλεις σπαθόλαδο στο κάψιμο, αντίο για το αντίστοιχο σκεύασμα και όλα τα γιατροσόφια που ξέρουμε από τις γιαγιάδες μας για πονοκεφάλους σπυράκια μέχρι και αύξηση της γονιμότητας έχουν βάση και δίνουν αποτελέσματα. 

Αλλά γιατί;; Γιατί πολύ απλά έχουν χημική βάση! 

Θα σας δώσω άλλο ένα παράδειγμα:

Το σπαθόλαδο, το χρησιμοποιούμε εκτεταμένα και μην μου πει κανένας ότι δεν έχει ακούσει την κλασσική φράση από μαμά ή από γιαγιά «Βάλε λίγο σπαθόλαδο και θα περάσει το κάψιμο» τι είναι το σπαθόλαδο;

Είναι λάδι που έχουμε βάλει μέσα σπαθόχορτο, αυτό είναι μια απλή εφαρμογή της αντίστοιχης εργαστηριακής διεργασίας που ονομάζουμε εκχύλιση, απλό. 

Το ξέρεις ότι όλα είναι χημεία;!! 

Το λάδι είναι οργανική  ένωση, αποτελείται από μακριές υδρογονανθρακικές αλυσίδες με πολλά άτομα άνθρακα εσείς νομίζεται ότι είναι φυσικό γιατί το περνούμε από την ελιά αλλά δεν έχει κάτι μέσα που δεν μπορούμε να συνθέσουμε τεχνητά στο εργαστήριο  και το σπαθόχορτο χρησιμοποιείται από τη αρχαιότητα ακόμα. 

Το σπαθόχορτο ή το βαλσαμόχορτο, όπως το γνωρίζει αρκετός κόσμος, αποτελεί το κύριο συστατικό του σπαθόλαδου που, μεταξύ άλλων περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό). 

Οι αναλγητικές ιδιότητες του βοτάνου είχε ειπωθεί πρώτα ότι οφείλονταν στις ουσίες hypericin, pseudohypericin και στα φλαβονοειδή, αλλά σύμφωνα με πρόσφατες φαρμακολογικές και κλινικές μελέτες τα αποτελέσματα επικεντρώνονται σε μια κυρίως δραστική ουσία του, τη hyperforin

Οι παράξενες λέξεις που δεν καταλάβατε από πάνω είναι όλες χημικές ουσίες! Η χημεία είναι παντού, είναι παρεξηγημένη έχει χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο από πολύ κόσμο αλλά είναι χρήσιμη! 

Αυτό που παρεξηγεί ο πολύς κόσμος είναι η ευελιξία της. 

Αυτό που κάνει ο χημικός είναι να πάρει όλες αυτές τις ουσίες που έχει μέσα το σπαθόχορτο να τις απομονώσει να τις παρασκευάσει με μεγάλη καθαρότητα και ακρίβεια στο εργαστήριο και να σου τις δώσει όλες μαζί σε ένα  σκεύασμα που θα έχει πολύ καλύτερα και άμεσα αποτελέσματα από το γιατροσόφι. 

Τι νομίζετε ότι έχουν μέσα τους όλα αυτά τα γιατροσόφια; Είναι χημικά που μπορείς να κάνεις στην κουζίνα σου! Και μάλιστα είναι και κακή χημεία! 

Τι εννοώ; 

Αν παρατηρήσατε παραπάνω έχω υπογραμμίσει την φράση μεταξύ άλλων, είναι κακή χημεία τα γιατροσόφια και είναι κακό να γυρνάμε την πλάτη μας στην χημεία που τόσα μας προσφέρει καθημερινά για να γυρίσουμε στα ''φυσικά'' προϊόντα γιατί δεν ξέρουμε τι ακριβώς έχουν μέσα! 

Όταν αλείφεις την πληγή σου με το σπαθόλαδο, βάζεις πάνω την ουσία που θα βοηθήσει την επούλωση μεν, αλλά βάζεις επίσης και ένα συνονθύλευμα από άλλες ουσίες που αγνοείς την ύπαρξη και τις ιδιότητες τους. 

Επικρατεί η άποψη και διαιωνίζεται ότι όσο μπορούμε να αποφεύγουμε τα χημικά και να γυρίσουμε στα φυσικά προϊόντα αλλά πόσο σωστή πιστεύετε ότι είναι;

Τα συμπεράσματα δικά σας, αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε, δεν υπάρχουν φυσικά προϊόντα, υπάρχουν προϊόντα που αγνοούμε την χημεία τους. 


Κοstarazi24: ''Ευχαριστούμε τον... Ροζ Πάνθηρα για το πρώτο άρθρο που μας έστειλε και ελπίζουμε να μην είναι και το τελευταίο!''