Σάββατο 11 Απριλίου 2015

Προσοχή μετά τη νηστεία... Τι πρέπει να προσέξετε για σωστή μετάβαση από τη νηστεία στον... οβελία.



Γράφουν οι παθολόγοι Σωτήρης (MD PhD) και Σοφία (MD) Αδαμίδη.


Η αποχή από το κρέας και τα γαλακτοκομικά κατά τη διάρκεια της νηστείας του Πάσχα όχι μόνο δεν δημιουργεί προβλήματα στην υγεία μας, αλλά αντίθετα έχει ευεργετικό αποτέλεσμα σε μια σειρά παραμέτρων , όπως το φυσιολογικό βάρος και τα λιπίδια. 

Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η μη απότομη μετάβαση από τη φάση της νηστείας σε εκείνην της ελεύθερης διατροφής. Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα κατανοήσετε πλήρως πως γίνεται η ασφαλής μετάβαση από τη νηστεία στο κρέας.

Έρευνες όπως εκείνη του Πανεπιστημίου της Κρήτης έχουν δείξει ότι οι διατροφικές επιταγές της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι πολύ ευεργετικές για την υγεία μας και ειδικά των παιδιών. Ότι προτείνουμε ως γιατροί σε όλους σχετικά με την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος ανεξαρτήτως εποχής , συστήνεται ουσιαστικά τις περιόδους νηστείας , με την αποχή από τις ζωικές τροφές κατά τακτά διαστήματα , και δίνει απάντηση στα αυξανόμενα προβλήματα υγείας όπως η παχυσαρκία και η στεφανιαία νόσος αλλά και ο διαβήτης.
Η μελέτη του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει δείξει ότι οι 180 με 200 ημέρες νηστείας τον χρόνο όχι μόνο δεν εμποδίζουν την ομαλή ανάπτυξη όσων παιδιών απέχουν από την κατανάλωση ζωικών τροφίμων, αλλά βοηθούν και στη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους. Η νηστεία, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής μεσογειακής διατροφής, μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας .


Όσοι απέχουν από την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αβγών, και γενικά από την κατανάλωση τροφών που επιβαρύνουν τον οργανισμό, κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, καθώς και στις νηστείες των Χριστουγέννων (40 ημέρες- επιτρέπεται το ψάρι) και του Πάσχα (48 ημέρες- επιτρέπεται το ψάρι την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων), των Αγίων Αποστόλων (7 ως 20 ημέρες- επιτρέπεται το ψάρι) και του Δεκαπενταύγουστου (15 ημέρες επιτρέπεται το ψάρι στη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος) έχουν αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα στη μελέτη που έγινε υπό τον καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης κ. Αντ. Καφάτο(συνεργάτες Ελιάννα Χρυσοχόου, Μανόλης Λιναρδάκης , Ελπίδα Χατζηαγόρου και Ιωάννης Τσανάκας ).



Ο αποκλεισμός των τροφίμων ζωικής προέλευσης από το διαιτολόγιο όσων ακολουθούν την ορθόδοξη νηστεία δεν εξαντλεί τον οργανισμό. Και αυτό διότι εκείνοι οι οποίοι νηστεύουν καταναλώνουν τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας ( είναι τα θαλασσινά, το λάδι και το ταχίνι).

Σύμφωνα και με δικές μας παρατηρήσεις όσοι νηστεύουν δεν έχουν σιδηροπενική αναιμία, ενώ η ολική τους χοληστερόλη είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με εκείνους που δεν νηστεύουν οι οποίοι έχουν υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες , που είναι επιβλαβές για την υγεία μας.

Συστήνεται η αποφυγή του τηγανίσματος των θαλασσινών βεβαίως και των μεγάλων ποσοτήτων ψωμιού και υδατανθράκων (πίτες μακαρόνια κλπ) , προτιμούμε το ελαιόλαδο από άλλα έλαια, ενώ η απουσία ζωικών πρωτεϊνών καλύπτεται ικανοποιητικά από τα όσπρια και τα θαλασσινά.
Προσοχή στο πέρασμα από τη νηστεία στην κατανάλωση κρέατος .
Για να μην έχουμε προβλήματα με το πεπτικό σύστημα του τύπου των γαστρεντερικών ενοχλήσεων είναι φρόνιμο να περάσουμε από τη ... μαγειρίτσα που προετοιμάζει τον οργανισμό με πολύ έξυπνο τρόπο για την ήπια προσαρμογή στο πλούσιο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα .
Η λογική κατανάλωση των τροφών που στερηθήκαμε όπως το κρέας , τα τυριά και τα λιπαρά δεν οδηγεί σε ...παρενέργειες τύπου κοιλιακού πόνου , διάρροιας και μετεωρισμού («φούσκωμα κοιλιάς»).
Να μην καταργήσουμε λοιπόν την ευεργετική φυσική αποτοξίνωση της νηστείας με αλλαγές που έχουν κόστος στην υγεία μας .
Αυτό σημαίνει με απλά λόγια: Το βράδυ της Ανάστασης να περιοριστούμε στην μαγειρίτσα και μια σαλάτα. Ούτε αυγά, ούτε άλλες ζωικές πρωτεΐνες και λίπη που θα μας δυσκολέψουν να χωνέψουμε.
Την Κυριακή του Πάσχα να έχουμε ένα ελαφρύ πρωινό. Κάποιοι συνηθίζουν να πηγαίνουν κατ ‘ ευθείαν στο ...ψητό. Η δεν παίρνουν πρωινό για να χαρούν το αρνάκι και τα ψητά περισσότερο .Είναι λάθος .Ένα τοστ , λίγο γάλα με δημητριακά είναι ότι πρέπει για την ομαλή μετάβαση στο μεσημεριανό φαγητό.
Στο μεσημεριανό φαγητό να αρχίσουμε με τη σαλάτα ακόμα και αν τσιμπολογάμε από τον οβελία κατά διαστήματα. Σε όσους έχουν εξοικείωση το αλκοόλ δεν κάνει κακό .Αν κάποιος έχει δυσκολία σε ένα είδος κρασιού ας πάρει αυτό που ξέρει ότι δεν θα τον πειράξει και πάντα με τη συνοδεία κρέατος η τυριού σε μικρή ποσότητα .Μην ξεχνάμε την ενυδάτωση όταν πίνουμε αλκοόλ. Αυτό σημαίνει συχνή χρήση νερού .
Και κοκορέτσι φυσικά επιτρέπεται με τις ίδιες προϋποθέσεις .Ακόμα και όσοι έχουν συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής λόγω προβλημάτων υγείας όπως μια δυσλιπιδαιμία ,αν ακολουθούν τις οδηγίες για τα φάρμακα που παίρνουν και δεν θα ήταν κακό να συμμετέχουν στο πασχαλινό τραπέζι με μέτρο.
Τέλος για το βραδινό τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα θα προτείναμε κάτι ελαφρύ και όχι την συνέχιση της κατανάλωσης του οβελία ως ...κρύο πιάτο. Εξ άλλου δεν θα θυμίζει και πολλά απο το γευστικό και απολαυστικό ψητό του μεσημεριού. Γιαούρτι με φρούτα είναι μια καλή πρόταση.
Ανάμεσα στο μεσημεριανό και το βραδινό μια βόλτα , λίγο περπάτημα ,αντί του να ...σωριαστούμε στον καναπέ μισοκοιμισμένοι θα είναι πολύτιμη συνεισφορά στο έργο του στομάχου .
Όσο για το γλυκό , κι αυτό επιτρέπεται με μέτρο ακόμα και σε όσους θα είχαν λόγο( πχ βάρους η δυσανεξίας στη γλυκόζη ) να το αποφύγουν,πάντα με την προϋπόθεση ότι ακολουθούν τις οδηγίες του γιατρού τους .θα προτείναμε το πασχαλινό τσουρέκι
Μια τελευταία παρατήρηση που θα μας βοηθήσει για το μετά. Μην ξεχάσουμε αν νηστέψαμε τις καλές πλευρές αυτής της προσπάθειας . Καλό είναι να κρατήσουμε κάποιες μέρες τις καλές συνήθειες .
Αν φάμε όπως είπαμε το Πάσχα δεν θα χρειαστούμε περίοδο αποτοξίνωσης μετά την Κυριακή. Αν όχι ,για λίγες μέρες είναι καλό να ακολουθήσουμε μια σχετική δίαιτα με λιγότερα λιπαρά και κρέας , άπαχα γαλακτοκομικά ,και περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Καλό Πάσχα !  

Σωτήρης Αδαμίδης MD PhD
Σοφία Αδαμίδη MD