Γράφει ο σύμβουλος ψυχοθεραπευτής Γεώργιος Ιατρού
Ίσως για πρώτη φορά μπορούμε να μιλήσουμε για μια και μόνο αντικειμενική αλήθεια.
Για πρώτη φορά χρειάζεται να μιλήσουμε για πανδημία, ανάγκες, προτεραιότητες, προστασία και να συμφωνήσουμε όλοι: Η διεθνής κοινότητα βρίσκεται μέσα σε κρίση, σε κρίση υγείας, σε κρίση ταυτότητας, σε κρίση πανικού!
Πολλά γράφονται και λέγονται αυτές τις μέρες.
Ας διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας και ας επιστρατεύσουμε τη λογική μας, ώστε ο φόβος για έναν ιό να παραμείνει σε λογικά πλαίσια (αυτοπροστασίας και παραγωγικότητας) και να μην μετατραπεί σε φοβία και πανικό.
Ο φόβος λοιπόν, είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού απέναντι σε κάτι που φαίνεται απειλητικό. Αντίθετα, η φοβία είναι μια παγιωμένη κατάσταση, αποτέλεσμα χρόνιου και εγκατεστημένου στο α-συνείδητο ή και στο συνειδητό μέρος του ατόμου και δημιουργεί ψυχο-παθολογικά προβλήματα.
Ο κορονοιός, είναι κάτι νέο που εμφανίστηκε και απειλεί τις ζωές πραγματικά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως, όσον αφορά τη σωματική τους υγεία και πιθανόν-δυστυχώς- και τον θάνατο αυτών. Φαίνεται όμως πως επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους στη ψυχική τους υγεία και λειτουργικότητα.
Μερικά πράγματα που συστήνονται:
1) Ακούτε και εμπιστεύεστε ΜΟΝΟ τους ειδικούς.
Οι ειδικοί αυτή τη στιγμή είναι μόνο οι πνευμονολόγοι, οι λοιμωξιολόγοι, οι επιδημιολόγοι και στη συνέχεια οι υπόλοιποι γιατροί.
Όχι ο γείτονας γουναράς που ήταν στο Μιλάνο, ούτε η μαμά του 17χρονου που ήταν εκδρομή στην Ιταλία, όχι ο παπάς της ενορίας ούτε ο Μάνεσης, ο οποίος είχε δίπλα του τον πνευμονολόγο αλλά “πείστηκε” από την Ελληνίδα, κάτοικο του Μιλάνου ότι πρέπει να μείνει σπίτι του... ούτε φυσικά το διαδίκτυο.
2) Όταν μας λένε να μείνουμε σπίτι εννοούν να μείνουμε σπίτι. Πρόκειται για μια δύσκολή και πρωτόγνωρη κατάσταση, αλλά από την άλλη είναι μια καλή ευκαιρία, όπως κάθε κρίση.
Μπορείς να περάσεις χρόνο με την οικογένειά σου (οι περισσότεροι θεραπευόμενοί μου γενικά απασχολούνται με θέματα όπως η έλλειψη χρόνου), μπορείς να δεις πώς μεγαλώνουν τα παιδιά σου, πόσο άλλαξε η σχέση σου με τον/τη σύντροφό σου.
Μαγειρέψτε μαζί, παίξτε μαζί, διαβάστε μαζί, αγκαλιαστείτε και φιληθείτε (μόνο αν είστε υγιείς, ε;!)
Νιώστε την ανάγκη για προστασία που έχει ο καθένας και σχεδιάστε τρόπους αντιμετώπισης οποιασδήποτε κρίσης.
Η παραμονή στο σπίτι δίνει αξία στην έννοια της προσωπικής ελευθερίας και ανεξαρτησίας.
Είναι ευκαιρία να τα βρούμε με τον εαυτό μας, να ενδοσκοπήσουμε και να σκεφθούμε-εξάλλου η καθημερινότητα είναι τόσο έντονη που κανονικά δεν έχουμε αυτή την ευκαιρία!
3) Όχι πανικός!
- Ψωνίστε μόνο τα βασικά και για λίγες ημέρες.
- Περιοριστείτε σε βασικά πρώτης ανάγκης, χωρίς να παρασυρθείτε από τις “προσφορές” των super markets, τους πειρασμούς των γλυκών και των fast foods.
- Θυμηθείτε πως δεν είστε μόνοι σας και δεν θα μείνετε μόνοι σας.
- Ακόμη και εάν υπήρχε το ενδεχόμενο να μείνετε οι μόνοι στον κόσμο δεν θα τα καταφέρνατε μόνοι στον κόσμο!
- Αυτό σημαίνει πως το να αγοράσεις 20 χλωρίνες και να μην βρει άλλος, δεν έχει νόημα, γιατί αν μολυνθεί εκείνος θα μολυνθείτε και εσείς!
4) Αν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες, ζητήστε από ένα άτομο και μόνο να σας εξυπηρετήσει.
Φροντίστε για τις συνθήκες υγιεινής σας αλλά και τις δικές του. Ζητήστε από εκείνον να κανονίσει τις όποιες εκκρεμότητές σας χωρίς να αναγκαστείτε να μετακινηθείτε εσείς.
5) Μπορεί να μην ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ιός μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα και γρήγορα, αυτό είναι που καθιστά πραγματικά δύσκολη και δυσοίωνη την κατάσταση.
Αυτό σημαίνει πως μπορεί να μην κινδυνεύετε αλλά θα θέσετε σε κίνδυνο άλλους, και συνήθως κάποιον δικό σας. Η έρευνα έχει δείξει πως ο ιός μεταδίδεται πρώτα μέσα από το σπίτι και ανάμεσα σε οικείους.
6) Συχνή, τακτική και καλή απολύμανση.
- Πλύσιμο χεριών με ζεστό νερό, χρήση αντισηπτικού. Απολύμανση με χλωρίνη του χώρου διαμονής, ειδικά αν βγαίνει κάποιος για κάποιον ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ λόγο εκτός σπιτιού.
- Ακόμη καλύτερα το σκούπισμα των χεριών να γίνεται με χαρτί το οποίο θα πετάμε σε κλειστό κάδο σκουπιδιών.
- Απολύμανση των ειδών που χρησιμοποιούμε συχνά (πηρούνι, κουτάλι, ποτήρια, χώρος εργασίας). Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου με τα χέρια μας.
- Ρούχα και παπούτσια να αερίζονται μετά από τη χρήση τους εκτός σπιτιού.
7) Χρησιμοποιήστε το χιούμορ, όμως με σεβασμό! Είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός μηχανισμός άμυνας ο οποίος μπορεί να συμβάλλει ακόμη και στο να μας προφυλάξει από τη μετάδοση...
8) Σεβαστείτε τους άλλους. Μην πηγαίνετε στα νοσοκομεία χωρίς σοβαρό λόγο και χωρίς πρώτα να έχετε συμβουλευθεί τον γιατρό σας.
Οι νοσηλευτές, οι γιατροί, όλοι οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, είναι πραγματικοί ήρωες και βρίσκονται εκεί για εμάς. Ειδικά σε ένα σύστημα υγείας το οποίο νοσεί, με ελλείψεις σε φάρμακα, κρεβάτια, μάσκες κτλ. χρειάζεται να δείξουμε υπομονή, κατανόηση και σεβασμό!
Είναι μια νέα πραγματικότητα στην οποία καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε, παρά τις όποιες ελλείψεις στο DNA του Έλληνα έχουμε να αντιμετωπίσουμε!
Σε μια τέτοια συνθήκη χρειάζεται να είμαστε όλοι ενωμένοι.
Ένας για όλους και όλοι για έναν και θα το ξεπεράσουμε μαζί!
Καλή δύναμη και καλή υγεία!