Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός & διατροφή - Πως να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Γράφει η διατροφολόγος Ελένη Β. Μπέλλου. 

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε λόγω της εμφάνισης του ιού COVID - 19, εκτός από την πολύ καλή ατομική υγιεινή και την παραμονή μας στο σπίτι, οι διατροφικές μας συνήθειες είναι ικανές να συμβάλλουν εν μέρη, στην προστασία του οργανισμού μας.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα!

Βασικός ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η προστασία του οργανισμού από επιβλαβείς εξωτερικούς παράγοντες όπως μικρόβια, βακτήρια και ιούς. Η υγιεινή διατροφή φαίνεται πως λειτουργεί ως σύμμαχος του.


Προβιοτικά

Τα προβιοτικά, είναι ζωντανά βακτήρια που βρίσκονται στο εσωτερικό του εντερικού σωλήνα και βασικός τους ρόλος εκτός από την πέψη και την απορρόφηση των τροφίμων, είναι να θωρακίζουν την άμυνα του οργανισμού, καθώς τον εφοδιάζουν με ευεργετικά βακτήρια για την αντιμετώπιση και την καταπολέμηση των ιών. 

Πηγή: γιαούρτι, ξινόγαλα, ελιές, κεφίρ, ζυμωμένα λαχανικά όπως το λάχανο και το τουρσί.  


Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Οι βιταμίνες συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού εξαιτίας της αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής τους δράσης στον οργανισμό.

Επιπλέον συμβάλλουν στη λειτουργία των Τ- λεμφοκυττάρων, ρόλος των οποίων είναι η άμυνα έναντι των λοιμώξεων και κάθε άλλου κινδύνου για τον οργανισμό.

Η έλλειψη τους, μεταξύ άλλων, είναι δυνατόν να διαταράξει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 

Βιταμίνη Α: αυγό, συκώτι, γλυκοπατάτα, πατάτα, βερίκοκο, καρότο, λάχανο

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: κρέας, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης

Βιταμίνη C: ακτινίδιο, πορτοκάλι, πιπεριές, φράουλες, λεμόνι, ρόδι

Βιταμίνη D: αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά ψάρια, έκθεση στον ήλιο

Βιταμίνη E: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, αβοκάντο

Μαγνήσιο: δημητριακά, όσπρια, ξηροί καρποί, σαρδέλες, μπανάνα, σπανάκι

Σελήνιο: σκόρδο, μπρόκολο, σίκαλη, ρεβίθια, σαρδέλες, τόνος, σκουμπρί, αυγό

Ψευδάργυρος: θαλασσινά, γαλοπούλα, συκώτι μοσχαριού


Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας

Το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να παράγει τα απαραίτητα αντισώματα για την καταπολέμηση ενός κινδύνου για τον οργανισμό χρειάζεται την απαραίτητη ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. 

Πηγή: κοτόπουλο, μοσχάρι, τυρί, γάλα, γιαούρτι  


Προμηθευτείτε προϊόντα μακράς διάρκειας

Οργανώστε τη λίστα του σούπερ μάρκετ με προϊόντα μακράς διαρκείας. Προμηθευτείτε λαχανικά (αρακά, πιπεριές, φασολάκια, σπανάκι), θαλασσινά, φρέσκο κρέας και πουλερικά, ώστε να τα μεριδοποιήσετε και τοποθετήστε τα στην κατάψυξη για μετέπειτα χρήση.

Προμηθευτείτε επίσης αλεύρι και ξηρή μαγιά, ώστε να φτιάξετε σπιτικό ψωμί και πίτσες. Ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια, τα οποία εκτός από την θρεπτική τους αξία συντηρούνται και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα, που είναι ιδανικά για ένα υγιεινό σνακ, καφέ, τσάι βοτάνων, μπαχαρικά, γαλακτοκομικά μακράς διάρκειας, καθώς και δημητριακά. 


Περιορίστε την αλόγιστη κατανάλωση φαγητού

Μια από τις επιπτώσεις της παραμονής μας στο σπίτι, είναι και η αλόγιστη κατανάλωση φαγητού και τσιμπολογήματος.

Με τις νέες συνθήκες της καθημερινότητας μας είναι πιο εύκολο να χάσουμε τις ισορροπίες. Φροντίστε λοιπόν, να έχετε προγραμματίσει το διατροφικό πλάνο της ημέρας και προσπαθήστε να μη ξεφύγετε από αυτό.

Επιπλέον, αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως πατατάκια, σοκολάτες κλπ. και αντικαταστήστε τα με φρουτοσαλάτες με μέλι και ξηρούς καρπούς, σπιτικά ποπ-κορν με ελαιόλαδο, ή chips λαχανικών με μια sauce γιαουρτιού.


Ενυδατώστε τον οργανισμό σας

Το νερό είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Φροντίστε να ενυδατώνεστε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας καταναλώνοντας εκτός από νερό και ροφήματα της αρεσκείας σας, όπως τσάι βοτάνων.

Ωφέλιμο είναι να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.


Οι διατροφικές μας συνήθειες είναι ικανές να συμβάλλουν στην υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και κατ΄επέκταση, στην εν μέρη προστασία μας από τον ιό Covid-19.

Κρίνεται βέβαια ιδιαίτερα σημαντικό, να φροντίζουμε την ατομική μας υγιεινή και να μείνουμε σπίτι για να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας!