Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Περιφερειακό Συμβούλιο: Αρνητική συμπολίτευση και αντιπολίτευση στην εγκατάσταση μεγάλου φωτοβολταϊκού στο Κωσταράζι Καστοριάς.

Μεταφέρουμε από το e-ptolemeos.gr


Το θέμα κατασκευής επτά  μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στο Κωσταράζι της ΠΕ Καστοριάς, συνολικής δυναμικότητας 105 MW, τα οποία καταλαμβάνουν μια έκταση 3600 στρεμμάτων, θα απασχολήσει σήμερα το κεκλεισμένων των θυρών περιφερειακό συμβούλιο Δ. Μακεδονίας, με την εισήγηση του σώματος να δείχνει πως θα είναι αρνητική, μιας και αντιδράσεις εκφράζουν τόσο η συμπολίτευση, όσο και η αντιπολίτευση.

Μιλώντας σχετικά, η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Καλλιόπη Κυριακίδου, τόνισε πως στο περιφερειακό συμβούλιο θα συζητηθεί μετά από σχετική παραπομπή από την επιτροπή περιβάλλοντος, με την επένδυση να αφορά μια πλαγιά που χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος και έχει ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως τόνισε.

Η επιτροπή περιβάλλοντος έχει αρνητική εισήγηση στην επένδυση, κυρίως γιατί καλύπτει βοσκοτόπια, με την κ. Κυριακίδου να σημειώνει πως: «θεωρούμε ότι μια τέτοια μεγάλη επένδυση σε μια τόσο μεγάλη έκταση, στην οποία υπάρχουν και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες, θα πρέπει να έχει τη γνωμοδότηση του ΠΣ, γιατί αφορά μια γενικότερη πολιτική από εδώ και πέρα». Σε κάθε περίπτωση πρόκειται απλώς για γνωμοδότηση από το περιφερειακό συμβούλιο.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος αναφέρθηκε στην μεγάλη επενδυτική ζήτηση που υπάρχει από μεγάλα επενδυτικά fund , που ζητούν κοινόχρηστες εκτάσεις με μίσθωση, δημιουργώντας μια σειρά προβλημάτων στην Καστοριά. 

Για το εν λόγω επενδυτικό σχήμα, στην εν επίμαχη έκταση γίνεται χρήση της ως βοσκότοπος, ενώ ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς ως δημοτικό και όχι δημόσιο. «Για τέτοιου είδους επενδύσεις που δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, δεν υπάρχει καμία ανταποδοτικότητα και περιορίζουν μια μεγάλη έκταση για την τοπική ανάπτυξη, θα είμαστε αρνητικοί για μια τέτοιου είδους επένδυση», τόνισε ο ίδιος, χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της λύσης να δοθεί μια προτεραιότητα στις εν λόγω εκτάσεις στον σύλλογο επενδυτών φωτοβολταϊκών Δ. Μακεδονίας, κάτι που πρέπει να συζητηθεί, όπως προσέθεσε.

Ο Θ. Καρυπίδης, σχολίασε πως «ξεδιπλώνεται σχέδιο συμφερόντων στην περιφέρεια Δ. Μακεδονίας», συνδέοντάς το με την απολιγνιτοποίηση και το κάλεσμα του πρωθυπουργού να επενδύσουν γερμανικές εταιρείες στην περιοχή. Επίσης, τάχθηκε υπέρ των ενεργειακών κοινοτήτων, ώστε να αποδίδεται εισόδημα στις τοπικές κοινωνίες. «Ο τρόπος που έρχεται η εισήγηση, του να σπάει κομμάτι – κομμάτι, ελέγχεται και για την νομιμότητά του», σημείωσε, μάλιστα.

Από την πλευρά της η Γ. Ζεμπιλιάδου εξέφρασε την αντίθεσή της στην εγκατάσταση, γιατί «γίνεται άναρχα, χωρίς κανέναν σχεδιασμό και χωρίς να έχει γίνει η χωροταξικός σχεδιασμός στην περιφέρειά μας για την επόμενη ημέρα», προσθέτοντας πως οι επενδύσεις γίνονται από ξένες εταιρείες και επενδυτικούς φορείς, αφήνοντας εκτός Δυτικομακεδόνες και αφήνοντας, πίσω της, άναρχη γη στη Δυτική Μακεδονία. «Ως που να υπάρξει χωροταξικός σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα και να προστατευτούν τα δικαιώματα δυτικομακεδόνων μικροεπενδυτών για την επόμενη ημέρα, δεν πρόκειται να ψηφίσουμε κανένα τέτοιο σχήμα», προσέθεσε.

Ο Στέφανος Πράσσος τάχθηκε και αυτός ενάντια στις επενδύσεις που κάνουν «μόνο ζημιά και δεν φέρνουν έσοδα στην περιοχή», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως φέρνουν και ζημιά στο περιβάλλον. 

Επίσης, μίλησε για μια «καταστροφή στη Δ. Μακεδονία που έχει ήδη ξεκινήσει, αναφερόμενος στη μείωση της λιγνιτικής δραστηριότητας, τη στιγμή που το περιβάλλον υποβαθμίζεται, μιας και τα ορυχεία έχουν μείνει ανοιχτά ενώ δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές μελέτες. Ακόμη, αναφέρθηκε στα εργοστάσια καύσης που σχεδιάζεται να γίνουν και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό, ενώ τάχθηκε κατά του να «στρωθεί η περιοχή με γυαλί και αλουμίνιο», μέσω των ΑΠΕ.

Τέλος, ο Αντώνης Τσάκωνας τάχθηκε κατά των επενδύσεων αυτών, λέγοντας πως μόνο ένας φορέας που θα διαχειριζόταν τα ενεργειακά στην κατεύθυνση της αυτάρκειας θα λειτουργούσε, κάνοντας λόγο για «καταστροφικές συνέπειες στα ενεργειακά της περιοχής», σημειώνοντας πως η όποια μετάβαση θα γίνει στην περιοχή θα είναι άδικη, μιας και ο πρωτογενής τομέας που θα μπορούσε να συμβάλει, καταστρέφεται και από αυτά τα μέτρα.  

Να σημειωθεί πως πριν από λίγο σε έκτακτη συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους Ορεστικού είπε ομόφωνο “όχι” για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Παλαιό Κωσταράζι.