«Το μόνο πράγμα που κερδίζω προσωπικά είναι η ικανοποίηση που δίνω την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους για ένα καλύτερο μέλλον.
Αυτά είναι τα λόγια του Καστοριανού ομογενή με καταγωγή από το Κωσταράζι, Χρήστου Μπασσιούρη, ο οποίος ως επικεφαλής εκπαιδευτής της Kατασκευαστικής Σχολής της Andromeda Community Initiative, μαθαίνει την οικοδομική τέχνη σε άτομα για μια δεύτερη ευκαιρία και ένα καλύτερο μέλλον.
Ακολουθεί το αφιέρωμα της ομογενειακής ιστοσελίδας greekreportr.gr
Μια ομάδα Ελλήνων της Νέας Υόρκης ξεκίνησε ένα σχολείο κατασκευής χωρίς δίδακτρα που βοηθά ανθρώπους που χρειάζονται μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, κυριολεκτικά, να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον!
Ένα μοναδικό κατασκευαστικό σχολείο που δημιουργήθηκε από Ελληνοαμερικανούς αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων παρέχοντας νέες δεξιότητες σε άνεργους και μειονεκτούντες νέους.
Το ''πνευματικό τέκνο'' του Ιωάννη Καλαφάτη, ενός Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία που κατέχει πολλές εταιρείες στη Νέα Υόρκη, τον μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό με την επωνυμία Andromeda Community Initiative, προσφέρει μαθήματα χωρίς διδασκαλία στις κατασκευαστικές δεξιότητες και όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις που απαιτούνται για να εργαστεί στην άνθηση κατασκευαστική βιομηχανία των ΗΠΑ.
Ο Καλαφάτης, ο οποίος αναλαμβάνει επί του παρόντος όλα τα έξοδα, λέει ότι το σχολείο είναι σε ρυθμό να έχει περίπου 150 αποφοίτους σε ετήσια βάση και ψάχνει να βρει τρόπους για να αυξήσει αυτόν τον αριθμό.
Το πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί και να βοηθήσει περισσότερους ανθρώπους, "αλλά ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να εντείνουν για αυτή τη σημαντική υπόθεση", σημειώνει ο Καλαφάτης.
"Άτομα που έρχονται χωρίς δεξιότητες στο θέμα. παίρνουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να βρουν δουλειά και να ξεκινήσουν μια νέα καριέρα. "
Οι μαθητές προέρχονται από πραγματικά διαφορετικό υπόβαθρο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι άνθρωποι από μειονεκτούσες γειτονιές, οι οποίοι αναζητούσαν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.
H Kατασκευαστική Σχολή ως νέα ευκαιρία
Κάποιοι ήταν στη φυλακή, άλλοι ήταν άστεγοι και άλλοι απλά απελπισμένοι για αλλαγή σταδιοδρομίας. Όλοι τους βρήκαν έναν νέο επαγγελματικό ορίζοντα.
Άνθρωποι σαν τον Eze Kumarti Sr. που προσπαθεί τώρα να ξαναχτίσει τη ζωή του, μετά από 11 χρόνια της ζωής του στη φυλακή. «Αυτό το πρόγραμμα είναι σαν ένα αρχικό βήμα για μένα», λέει στον Έλληνα Δημοσιογράφο.
Ο Francis Justy, τώρα βοηθός εκπαιδευτή, λέει ότι προήλθε από την πρόνοια. «Το πρόγραμμα άλλαξε τη ζωή μου. Εντελώς. "
Η Κοινωνική Πρωτοβουλία Andromeda, είναι ένας μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός, που επικεντρώνεται στην αποκατάσταση κτιρίων, ένα υποσύνολο της κατασκευαστικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, αυτός ο τομέας της οικονομίας της Νέας Υόρκης αξίζει περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μεταξύ των μαθητών είναι η Petal Foster, μία από τις λίγες γυναίκες που αποφάσισαν να συμμετάσχουν στον κατασκευαστικό κόσμο που κυριαρχείται από άντρες.
«Όντας μια γυναίκα σε αυτόν τον κλάδο ίσως ακούγεται. Ωστόσο, μεγάλωσα με 11 αδέλφια, οπότε αισθάνομαι ότι ό, τι κάνουν, μπορώ να το κάνω καλύτερα. "
Η Foster ήταν κοινωνική λειτουργός από το εμπόριο, αλλά λόγω νομικών θεμάτων έπρεπε να εγκαταλείψει το επάγγελμά της. «Ήταν δύσκολο να βρεις δουλειά ως κοινωνικός λειτουργός, αλλά στον κατασκευαστικό τομέα οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ για το ιστορικό σου».
«Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι αν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά και αν είστε ειδικευμένοι και πιστοποιημένοι. Ως εκ τούτου, είμαι εδώ. "
Christos Bassiouris, Head Trainer of the ACI Construction School |
Ο Χρήστος Μπασσιούρης, ο Επικεφαλής Εκπαιδευτής της ACI Construction School, ήρθε από την Ελλάδα και λέει στον Έλληνα Δημοσιογράφο, πόσο περήφανος είναι που συμμετέχει σε αυτό το έργο:
''Προσπαθούμε να αλλάξουμε τη ζωή των ανθρώπων.''
«Το μόνο πράγμα που κερδίζω προσωπικά είναι η ικανοποίηση που δίνω την ευκαιρία σε αυτούς τους ανθρώπους για ένα καλύτερο μέλλον. Για να τους βοηθήσουμε να σταθούν στα πόδια τους. "
Υψηλή προτεραιότητα ασφάλειας
Δεδομένου ότι οι κατασκευαστικές εργασίες είναι πολύ συχνά επισφαλείς λόγω της φύσης του επαγγέλματος, όλοι εκεί επικεντρώνονται στον τρόπο μεγιστοποίησης της ασφάλειας πάνω από οτιδήποτε άλλο.
Όπως είπε ένας από τους μαθητές που μιλούσαν στον Έλληνα Δημοσιογράφο, «η ασφάλεια θα σας επιτρέψει να παραμείνετε ζωντανοί και να ζήσετε και τους συντρόφους σας στον ιστότοπο».
Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτό το σχολείο, δεν είναι μόνο ότι δεν χρεώνει δίδακτρα στους μαθητές του, αλλά τους παρέχει επίσης δωρεάν γεύματα σε καθημερινή βάση.
Στο τέλος του μαθήματος, το σχολείο διοργανώνει έκθεση εργασίας όπου εκπρόσωποι μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών παίρνουν συνέντευξη από τους μαθητές και στους περισσότερους προσφέρονται θέσεις εργασίας.
Το αμερικανικό όνειρο του Καλαφάτη
John Kalafatis. Credit: Greek Reporter |
Γεννημένος στο ελληνικό νησί της Λευκάδας, ο Ιωάννης Καλαφάτης ξέρει πώς να μεταμορφώσει ζωές καθώς έπρεπε να μεταμορφώσει τη δική του πρώτη.
Έφτασε στη Νέα Υόρκη ως φτωχός ξένος μαθητής στα είκοσι του, αλλά με αποφασιστικότητα, φαντασία και σκληρή δουλειά δημιούργησε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες αποκατάστασης στη Νέα Υόρκη.
Πηγή: greekreporter.com
Μετάφραση: Κostarazi24