Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

To έθιμο του Σταυρού στο Κωσταράζι μέσα από ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ το... μακρινό 1985.

Τα Ραγκουτσάρια, τα Φώτα και το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τις εορταστικές ημέρες της περιοχής της Καστοριάς του 1985!


Τις ημέρες των Φώτων η ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς έχει την τιμητική της. Αποκορύφωμα των εορτασμών τις ημέρες εκείνες και το γνωστό τριήμερο καρναβάλι της πόλης τα Ραγκουτσάρια. 

Ωστόσο, πέρα από το καρναβαλίστικο ξεφάντωμα με τα χάλκινα και τις παρέες στους δρόμους και τα μαγαζιά της πόλης, εκείνη την περίοδο του δωδεκαήμερου, στην ευρύτερη περιοχή  της Καστοριάς τηρούνται διάφορα έθιμα τα Θεοφανίων και του Αη Γιαννιού.

Ένα από αυτά και το έθιμο του Σταυρού στο Κωσταράζι ανήμερα της εορτής του Ιωάννη του Βαπτιστή, το οποίο κατέγραψε το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ.

Στο βίντεο, το έθιμο παρουσιάζεται από τα μέλη του Αδελφάτου της Εκκλησίας μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου (09:33), ενώ προβάλλονται και πλάνα από το Παλαιό Κωσταράζι (21:06), με μικρά παιδιά ντυμένα καλικάντζαροι να τρέχουν μέσα στα χαλάσματα των πέτρινων σπιτιών, σαν να θέλουν να ξεφύγουν από τον καθαγιασμό των υδάτων που είχε προηγηθεί.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο τα ''Ραγκουτσάρια και των... Φώτων'', ήταν μια παραγωγή του τμήματος παιδικών εκπομπών της ΕΤ-1, το οποίο συνέγραψε και εκφώνησε ο Γιάγκος Ανδρεάδης και προβλήθηκε το 1985.